Annonce
Bagsiden

Broken News: Jordemødre får hjælp - polsk vikarbureau skal klare fødsler på OUH

Dygtige polske fagfolk er klar til at rykke ind på fødegangen på OUH. Foto: Colourbox

Jordemødre får tid til at passe papirarbejdet, når fødslerne overtages af rengøringsassistenter, landbrugsmedhjælpere og slagteriarbejdere.

Jordemødrene på Odense Universitetshospital, OUH, har nu så mange ikkefødsel-relaterede opgaver, at de i praksis aldrig ser de mødre, der kommer ind for at føde.

Årsagen er, at rengørings, service- og kontorfolk er sparet væk, så deres opgaver må klares af jordemødrene.

I stedet for at ansætte flere jordemødre, er OUH gået en utraditionel vej og har sendt den fysiske håndtering af fødsler i EU-udbud. Den licitation blev vundet af et polsk vikarbureau, som rykker ind på fødeafdelingen sidst på ugen.

Annonce

Mange års erfaring

- De fødende skal ikke være nervøse. Der er tale om kompetente folk med mange års erfaring inden for tre beslægtede brancher, siger ledende fødselskoordinator Vita Rasmussen

- Flere af dem kommer fra rengøringsbranchen, og de er vant til både at tage ordentligt fat og skylle ordentligt efter. Andre har været landbrugsmedhjælpere, både her og i Polen, og de har stor erfaring med forløsning af større pattedyr ved maskinkraft, samt pasning og pleje af afkom i endog meget store mængder. Så vi er helt trygge.

- Den sidste gruppe af fødselsvikarer er slagteriarbejdere. De er vant til at omgås skarpe redskaber og kan snildt ordne et kejsersnit eller lidt stramt mellemkød, siger Vita Rasmussen.

En anelse skeptisk

Karsten Hansen, der er formand for foreningen "Vi Venter Os" er en anelse skeptisk:

- Jeg anerkender, at der er mange vigtige opgaver med dokumentation, kvalitetssikring og journalføring, og jeg er helt sikker på, at jordemødre er virkelig kompetente til papirarbejde, men jeg synes nu nok, man kunne udnytte det lidt bedre, at jordemødrene alligevel er i huset, siger Karsten Hansen.

Han og hustruen Hanne, har frabedt sig den polske vikarhjælp og har derfor modtaget et andet tilbud.

FødSelv-pakken

- Hvis man ikke ønsker hjælp fra vores dygtige polske vikarteam, kan man fra graviditetens 34. uge få udleveret vores helt gratis FødSelv-pakke, forklarer digital fødselskoordinator Tenna Mikkelsen.

- Med FødSelv-pakken får de gravide og deres partnere selv ansvaret for, at fødslen gennemføres korrekt. Vi kalder det eget ansvar for egen fødsel, siger Tenna Mikkelsen.

- Men jeg synes nu, man skulle tænke sig godt om, før man fravælger vores nye kolleger på fødestuen. Jeg mener ... hvis man kan leve på polsk, så kan man vel også blive født på polsk, tilføjer hun med et glimt i øjet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce