Annonce
Bagsiden

Broken News: Hoffet fjerner vildmænd fra rigsvåbnet efter racismeklage

Til venstre: De to Tørsleffs-ændringer. Til højre: Det ændrede rigsvåben. Illustration: Bagsideheraldiker Leif Nørmark Sørensen/Tørsleffs
Stereotyp fremstilling af indfødte i rigsvåbnet er lige så krænkende som "vaniljemanden" og "atamonmanden", der også fjernes.
Annonce

Amalienborg: I århundreder har to vildmænd med køller holdt skjoldet i det store rigsvåben, også kaldet kongevåbnet. Men nu er det slut.

- De to vildmænd er grove stereotype karikaturer af indfødte danskeres forfædre. Vi har set et facebook-opslag fra en nulevende indfødt dansker, der klager over, at det virker krænkende at se sine forfædre skildret som ubarberede og voldsparate mænd kun iført egeløv, siger rigsheraldiker Leonora Amalie Skjold Hansen fra Ordenskapitlet.

- Hoffet ønsker ikke at medvirke til udbredelse af stereotypiske opfattelser, der har karakter af racisme, så vi erstatter vildmændene med to flotte stokroser.

Annonce

Neutraliserer emballagen

Ændringen af rigsvåbnet kommer kort efter nyheden om, at fødevarevirksomheden Tørsleffs også har skiftet billeder af indfødte ud med planter.

- Tidens udvikling har gjort, at der kommer et fokus på, om det her ser ned på andre folkeslag. Derfor blev vi enige med os selv om, at vi blev nødt til at neutralisere emballagen lidt for at undgå det fokus og fejltolkninger, siger Tørsleffs-direktør Henrik Andersen til dr.dk.

Den indiske vaniljemand på de kendte grøn-og hvidstribede vaniljebøtter bliver skiftet ud med en vaniljestang, ligesom atamon-manden med kanøjser-øjne og hårpisk erstattes af et fad med frugter.

Annonce

Ros af ændringen

Hoffets beslutning om at udskifte stereotype indfødte med planter udløser ros fra Mino Danmark, der arbejder for at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder:

- De to vildmænd repræsenterede en ekskluderende definition af hvilken hudfarve, behåring og tøjstil, der tillægges indfødte danskere, hedder det i en udtalelse fra Mino Danmark.

Men der er også kritiske røster.

Annonce

Kritik af ændringen

Henriette Laursen, direktør for Kvinfo, videnscentret for køn, ligestilling og mangfoldighed, ærgrer sig over ændringen af rigsvåbnet:

- De to mænd har stået der så længe og kun repræsenteret ét køn. Nu havde man en historisk chance for at rette op på den kønslige ubalance ... og så vælger man en plante! Det er meget, meget skuffende, og jeg vil allerede i morgen rette et krav til Hoffet om et mere ligestillet  rigsvåben, siger Henriette Laursen, og uddyber:


Nu havde man en historisk chance for at rette op på den kønslige ubalance ... og så vælger man en plante!

Henriette Laursen, direktør i Kvinfo


- Jeg standser ikke kampen, før rigsvåbnet også indeholder en ubarberet, voldsparat kvinde kun iført egeløv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce