Annonce
Broken News

Broken News: Håndlænke med gps-ur skal standse vanvidsbilister

Den geniale vanvidslænke, der går efter kroppen og ikke køretøjet. Illustration: Leif Nørmark Sørensen
Et liv i overhalingsbanen bliver til et liv i krybesporet. Fynsk opfindelse går efter kroppen og ikke køretøjet.

En lille fynsk opfindelse får en afgørende rolle i regeringens indgreb mod vanvidsbilister: En elektronisk håndlænke med gps-ur, udviklet af Bjarne Pahl Rigelsen, 47, fra Odense-forstaden Bullerup.

- Ideen er ganske enkel. Et moderne løbeur med gps ved jo præcis, hvor det er henne, og hvor hurtigt det bevæger sig, så ved at integrere det i en elektronisk håndlænke, der ikke kan fjernes, får dømte vanvidsbilister en fartkontrol, der går efter kroppen i stedet for køretøjet, siger Bjarne Pahl Rigelsen, som er låsesmed og ivrig løber i Fjordager Motion.

Annonce

Straksbøde og konfiskation

Vanvidslænken, som den kaldes, registrerer døgnet rundt bærerens øjeblikkelige hastighed. Kommer farten over 25 km/t, lyder en hyletone, der kan høres 150 meter væk.

Samtidig sendes en besked til Rigspolitiet, der udskriver en straksbøde og anmoder nærmeste politienhed om at skride til anholdelse samt konfiskation af det køretøj, bæreren befinder sig i eller på.

Uanset om det er købt, lånt, lejet, leaset eller stjålet. Og uanset om vanvidsbilisten er fører eller passager.

26 domme for vanvidskørsel

Vanvidslænken har i et års tid som forsøg været monteret på uforbederlige vanvidsbilister, og de bryder sig ikke om det:

- Vores venner ved jo, at vi har den lænke på, og hvis de kører over 25 km/timen, mister de bilen. Så nu har jeg mistet mine venner, siger Anders A, der har 26 domme for vanvidskørsel og er frakendt kørekortet for tre gange livstid.

Han bakkes op af Mohammad A, der 22 gange er dømt for vanvidskørsel uden kørekort:

- Det er også pisseuretfærdigt, at jeg bliver anholdt, hver gang jeg tager bussen eller toget, siger han.

Kritikken preller af

Den kritik preller helt af på justitsministeren:

- Indgrebet går ud på, at vanvidsbilisterne skal tvinges fra et liv i overhalingsbanen til et liv i krybesporet. Bevares, kørsel med offentlig transport kan være et problem, men det er de færreste busser eller letbaner, der kan komme frem med mere end 22 km/t, så problemet er til at overskue, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Han tilføjer, at man arbejder på at få samkørt vanvidslænken med Rejsekortet, således at uret går i dvale, hvis det kan se, at det bevæger sig på samme strækning, som bæreren er tjekket ind på som rejsende.

Andre muligheder

Vanvidslænken har vakt stor interesse i vores nabolande, og opfinderen drømmer stort:

- Hvis min opfindelse blev gjort obligatorisk på linje med lygter eller hjelme, kunne man sætte effektivt ind over for vanvidsløbehjulskørere, vanvidsmountainbikere eller vanvidsskiløbere, siger Bjarne Pahl Riggelsen.

Han tilføjer, at ved samkørsel med dronebilleder af hundeefterladenskaber vil man kunne gribe effektivt ind over for vanvidshundeluftere.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce