Annonce
Broken News

Broken News: Håndlænke med gps-ur skal standse vanvidsbilister

Den geniale vanvidslænke, der går efter kroppen og ikke køretøjet. Illustration: Leif Nørmark Sørensen
Et liv i overhalingsbanen bliver til et liv i krybesporet. Fynsk opfindelse går efter kroppen og ikke køretøjet.
Annonce

En lille fynsk opfindelse får en afgørende rolle i regeringens indgreb mod vanvidsbilister: En elektronisk håndlænke med gps-ur, udviklet af Bjarne Pahl Rigelsen, 47, fra Odense-forstaden Bullerup.

- Ideen er ganske enkel. Et moderne løbeur med gps ved jo præcis, hvor det er henne, og hvor hurtigt det bevæger sig, så ved at integrere det i en elektronisk håndlænke, der ikke kan fjernes, får dømte vanvidsbilister en fartkontrol, der går efter kroppen i stedet for køretøjet, siger Bjarne Pahl Rigelsen, som er låsesmed og ivrig løber i Fjordager Motion.

Annonce

Straksbøde og konfiskation

Vanvidslænken, som den kaldes, registrerer døgnet rundt bærerens øjeblikkelige hastighed. Kommer farten over 25 km/t, lyder en hyletone, der kan høres 150 meter væk.

Samtidig sendes en besked til Rigspolitiet, der udskriver en straksbøde og anmoder nærmeste politienhed om at skride til anholdelse samt konfiskation af det køretøj, bæreren befinder sig i eller på.

Uanset om det er købt, lånt, lejet, leaset eller stjålet. Og uanset om vanvidsbilisten er fører eller passager.

Annonce

26 domme for vanvidskørsel

Vanvidslænken har i et års tid som forsøg været monteret på uforbederlige vanvidsbilister, og de bryder sig ikke om det:

- Vores venner ved jo, at vi har den lænke på, og hvis de kører over 25 km/timen, mister de bilen. Så nu har jeg mistet mine venner, siger Anders A, der har 26 domme for vanvidskørsel og er frakendt kørekortet for tre gange livstid.

Han bakkes op af Mohammad A, der 22 gange er dømt for vanvidskørsel uden kørekort:

- Det er også pisseuretfærdigt, at jeg bliver anholdt, hver gang jeg tager bussen eller toget, siger han.

Annonce

Kritikken preller af

Den kritik preller helt af på justitsministeren:

- Indgrebet går ud på, at vanvidsbilisterne skal tvinges fra et liv i overhalingsbanen til et liv i krybesporet. Bevares, kørsel med offentlig transport kan være et problem, men det er de færreste busser eller letbaner, der kan komme frem med mere end 22 km/t, så problemet er til at overskue, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Han tilføjer, at man arbejder på at få samkørt vanvidslænken med Rejsekortet, således at uret går i dvale, hvis det kan se, at det bevæger sig på samme strækning, som bæreren er tjekket ind på som rejsende.

Annonce

Andre muligheder

Vanvidslænken har vakt stor interesse i vores nabolande, og opfinderen drømmer stort:

- Hvis min opfindelse blev gjort obligatorisk på linje med lygter eller hjelme, kunne man sætte effektivt ind over for vanvidsløbehjulskørere, vanvidsmountainbikere eller vanvidsskiløbere, siger Bjarne Pahl Riggelsen.

Han tilføjer, at ved samkørsel med dronebilleder af hundeefterladenskaber vil man kunne gribe effektivt ind over for vanvidshundeluftere.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce