Annonce
Bagsiden

Broken News: Glem elcykel og elløbehjul - nu kommer elkængurustylten

Den nye eldrevne kængurustylte udnytter luftrummet over byens gader. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Hollandsk firma sender 1000 el-kængurustylter på gaden i Odense og Svendborg.

Først kom elcyklen. Så kom elløbehjulet. Og fra i morgen kan indbyggerne i Odense og Svendborg nu også vælge en el-kængurustylte til kortere ture.

- Vi ved jo godt, at danskere er glade for at cykle, men vi tror, at I bliver glade for at bevæge jer mere lodret for at flytte jer vandret, siger Piet van der Valk.

Han er urban facilities manager for firmaet Vupti, en forkortelse for Vertical Urban Pogostick Traffic Innovation. Og en Vupti er let at bruge.

Annonce

Havnetrappen og Byens Bro

Man scanner en stregkode på stylten med en smartphone, indtaster sine kreditkortoplysninger og vupti - så kan der hoppes. Prisen er 10 kroner for at låse stylten op, og herefter trækkes der 25 øre, hver gang stylten sætter af fra jorden. Så jo højere man hopper, jo billigere bliver det at tilbagelægge en given distance.

El-kængurustylterne placeres udvalgte steder, hvor mange fodgængere godt kunne bruge lidt ekstra kraft, men hvor hverken cykler eller løbehjul er hensigtsmæssige.

Det er for eksempel ved trappen mellem havnen og Møllergade i Svendborg og ved Byens Bro i Odense.

10-15 meter pr. afsæt

Kængurustylten er ikke nogen ny opfindelse. Det er heller ikke nyt at forstærke springkraften med en gaspatron. Det nye ligger i, at en elmotor med 36 Volt batteri og en effekt på 250 Watt hjælper med at presse gaspatronen sammen.

- En elstyltegænger på 70 kg kan dermed presse med et tryk som en mand på 140 kg. Med den rette vinkel i afsættet kan man snildt tilbagelægge 10-15 meter pr. hop, forklarer Piet van der Valk.

Skrues der helt op for batteristyrken, kan man opnå en springkraft, som hvis en person på 800 kg havde trykket stylten i bund.

- Men det vil vi kun anbefale til virkelig øvede brugere. Eller virkelig tunge mennesker, understreger Piet van der Valk.

Udnytter luftrummet

Kritikere indvender, at det kan komme til at flyde med elkængurustylter i bybilledet, men den kritik afvises pure af Vupti:

- Når Vuptien ikke er i brug, fylder den ikke mere end en efterladt kost. Og så udnytter den jo luftrummet, så den kun er i kontakt med den øvrige trafik i halvdelen af tiden, siger Piet van der Valk.

Omdelingchef: Store muligheder

Erhvervslivet har allerede taget godt imod det nye transportmiddel. Jysk Fynske Mediers distributionsafdeling har leaset 280 elkængurustylter.

- Vuptien åbner helt nye mulighed for direct-to-door-delivery af husstandsomdelte tryksager, siger distributionschef John Nielsen fra Jysk Fynske Medier.

- I stedet for at skulle tage trapperne kan buddet aflevere tryksagerne udefra ved vinduet eller altanen. Helt op til otte etagers højde.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce