Annonce
Bagsiden

Broken News: Genialt sproggreb skånede Nyborg for dyrt færgeprojekt

Arkitekttegning af det nu kuldsejlede færgeprojekt.

Det lille ord "kultur" udløste så stor folkelig modstand, at Nyborgs politikere slap for at udskrive millionregning. Et gennembrud for "kulturfinten".

(Bragt første gang 28. august 2017)

I søndags besluttede politikerne i Nyborg efter folkeligt pres at droppe planerne om at udstille den gamle storebæltsfærge M/F Broen i havnen. Et simpelt sprogligt greb løste sagen:

- I starten diskuterede vi, om projektet skulle hedde Nyborg Færgemuseum eller Storebæltsmuseet. Men der var for stor risiko for, at folk kunne lide navnet, og så ville vi i de næste mange år hænge på et rustent vrag, der skulle vedligeholdes, fortæller projektchef Knud Arvé fra Nyborg Kommunes Slots- og Havneforvaltning.

Forvaltningen kontaktede konsulentbureauet InTimeSolutions, som rådede Nyborg til at bruge ordet "kultur" i navnet.

- Derfor kom det til at hedde "Kulturfærgen M/F Broen", og alle hader jo kultur, så projektet afviklede sig selv, hurtigere, end vi kunne have gjort det, siger en tilfreds Knud Arvé.

Annonce

Idé fra vandkulturhus

Chefkonsulent Tim Schønnemannn fra InTimeSolutions fortæller, at "kultur-finten" oprindelig blev udviklet i forbindelse med projekteringen af et vandland på Odense Havn.

- Der var overhængende risiko for at byens borgere ville bakke op om et badeland tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels. Men ved at døbe det "Vandkulturhuset" skabte det så stor uvilje, at folket krævede det stoppet. Kommunen sparede penge, og vi havde fundet et universalværktøj til afvikling af uønskede projekter, fortsætter Schønnemann.

Men det er ikke kun i Nyborg og Odense, at kulturfinten kan bruges med succes.

Køer og kriminalitet

I Fyns Politis nye strategi for bandebekæmpelse omtaler man for eksempel konsekvent klubbernes mødesteder som rockerkulturborge eller narkokulturbuler.

Kulturfinten vil formentlig også kunne sætte en stopper for dræbersnegle og Brøndbyfans, men der er måske grænser for, hvor store projekter, der kan påvirkes af kulturfinten.

- Hen over sommeren har Vejdirektoratet omdøbt en 12 kilometer lang forsøgsstrækning af Fynske Motorvej til Fynske Kulturmotorvej, men det skræmte ikke bilisterne over i toget, så her skal der skrappere midler til, siger trafikminister Ole Birk Olesen (LA).

Han vil derfor i den kommende folketingssamling foreslå, at Det Tredje Spor omdøbes til Event- og Mangfoldighedssporet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

112

Politi i aktion ved boligblok i Middelfart

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce