Annonce
Bagsiden

Broken News: Fynsk robotarm-eventyrs mørke bagside - lemlæstet robot står frem

De fynske robotarme er gode til at arbejde sammen med mennesker. Men hvad blev der af resten? Illustration: Arnd Wlegmann/Ritzau Scanpix/Mikkel Damsgård Petersen
HCA Robotics tjener milliarder på robotarme. Men hvad bliver der af robotkroppene? Broken News opsøger sandheden.

- De-fører-sig-frem-men-det-er-os-der-betaler-prisen-for-hvem-kan-bruge-en-robot-uden-arme?

Selv om stemmen er monoton og metallisk, fornemmer man sorgen og desperationen hos den over to meter høje robot, der har inviteret Broken News til et hemmeligt sted.

Her ser vi med egne øjne de rædselsvækkende konsekvenser af, at fynsk eksport af robotarme er seksdoblet på bare fire år: Endestationen for armløse robotter.

Annonce

Fleksible og stærke

Fynske robotvirksomheder har pæn succes med såkaldte kollaborative robotter, der for eksempel kan arbejde sammen med mennesker ved et samlebånd.

Og med selvkørende mobile robotter, der for eksempel kan desinficere en hospitalstue.

Men allerstørst succes har de virksomheder, der har fokuseret på de fleksible og stærke robotarme, som fylder lidt og kan utrolig meget.

Forsøg på kommentar

Tilbage på det hemmelige sted, ligger, sidder eller står hundredvis, nej, tusindvis af robotter med udslukte led-pærer.

Enkelte vender knirkende ansigterne mod gæsten, hist og her skyder en nysgerrig antenne i vejret, men de fleste ligger i dvale, eller er løbet tør for strøm.

Vi forsøger at få en kommentar fra den største eksportør af robotarme, HCA Robotics i Odense, men bliver afvist af både en automatisk dørlukker, en telefonsvarer og en chatbot.

En mekanisk afsked

Den store robot nikker lidt opgivende og mekanisk til afsked:

- Det-er-underligt-at-tænke-på-at-mens-vi-snakker-her-står-mine-to-arme-måske-i-hver-sin-ende-af-verden-og-arbejder, siger robotten og sender et hylende, pneumatisk suk ud i vinterkulden.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce