Annonce
Bagsiden

Broken News: Fynsk skole tilbyder elever og lærere at ryge i skoletiden

Eleverne på den østfynske skole er generelt glade for de nye rygeregler. Foto: Colourbox

Fra næste skoleår må elever og lærere på Bøsøre Skole på Østfyn ryge i skoletiden.

- Vi indfører total rygetilladelse af hensyn til ikke mindst de elever og lærere, der ikke kan holde op med at ryge eller dem, der overvejer at gå i gang og bare mangler det sidste skub, siger skoleleder Søren Røjkiær og tilføjer:

- Nu er der jo ikke tale om, at alle skal tvinges til at gå rundt og pulse hinanden i hovedet. Vi ruller bare vores rygeregler tilbage til de fornuftige regler, skolen havde for 40 år siden.

Annonce

Rygeseddel med hjemmefra

Det vil sige, at der må ryges over hele skolen. Undtagen i klasse- og faglokaler, når der er undervisning.

- Hverken elever eller lærere må naturligvis ryge i timerne, men de må godt ryge den pibe eller smøg færdig, som de tændte i frikvarteret. Det er da tosset at lade god tobak gå til spilde, siger Søren Røjkiær.

De mindste elever får ikke lov til at ryge, men når de kommer i 6. klasse, må de ryge under opsyn på de indendørs fællesarealer, hvis de får en seddel med hjemmefra.

Godt for aftenskolen

Med den nye rygepolitik regner Bøsøre Skole med at kunne tiltrække voksne elever til en række aftenskolehold, der har været tæt på lukning.

Lærerrådsformand Vibeke Skodgaard ser positivt på de nye rygeregler:

- Moderne skolebørn sidder for meget ned og spiller computerspil. Med en smøg i hånden får de andet at tænke på og helt ærligt, der er jo større risiko for at blive kørt ned af en højresvingende lastbil end at få en cigaret galt i halsen, siger hun.

Elev: Uretfærdig grænse

Elevrådsformand Greta Thunø-Svendsen fra 5.a er dybt betænkelig:

- Jeg er dybt betænkelig. Cigaretskodder noget klimasvineri, for de er flere tusinde år om at blive nedbrudt i naturen. Og så er det uretfærdigt, at man ikke må ryge, før man går i 6. klasse, siger hun.

Skolebestyrelsesformand Ronja Rizla vil ikke gå med til at sætte rygegrænsen længere ned:

- Deres lunger skal være store nok til at kunne håndtere røgen. Og så skal man også se det positive i, at Greta og hendes venner kan få fritidsjob med at tømme askekummer og fjerne cigaretskodder, siger hun.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce