Annonce
Bagsiden

Broken News: Fynsk bagerpar anmeldt for at tale fremmedsprog

Farinpizzaen - en etnisk kage, der ledte københavner på sporet af illegale indvandrere. Foto: Fyens Stiftstidende
En mystisk pizza overhældt med farin - og et fremmedartet sprog - ledte natten til torsdag myndighederne på sporet af to illegale indvandrere.

(Bragt første gang 30. marts 2017)

Det fynske bagerpar Inger og Jørgen Nørgaard, der driver butikken Brunner & Brø på Østerbro i København blev i nat interneret af myndighederne efter at en vaks borger havde anmeldt parret for at tale fremmedsprog i baglokalet.

- Jeg så dem forsvinde ud bagved, hvor de talte meget højt og meget hurtigt i et sprog, der helt tydeligt ikke var dansk, fortæller Linus Hansen-Jensen, som bor på Østerbro.

Han har i et stykke tid haft mistanke til bagerparret, hvis butik har specialiseret sig i etniske fødevarer, som man ikke lige er forvænt med i hovedstaden.

Annonce

Fulgte ministers opfordring

Linus Hansen-Jensen arbejder på en af de mange nærliggende tegnestuer. Han havde læst på nettet, at integrationsminister Inger Støjberg opfordrer danskerne til at anmelde pizzabagere, der ikke taler dansk, fordi der kan være tale om illegale indvandrere.

- I første omgang reagerede jeg ikke, for Brunner & Brø sælger jo ikke pizzaer. De sælger brød og kager. Eller, det troede jeg, lige indtil jeg selv kom ind i butikken for at købe nogle basser, siger han.

- Så hørte jeg en kunde bede om noget, der lød som brunner eller bunder, og fik udleveret en farinpizza. Ja, sådan en pizzabund med brun farin ud over det hele. Så vidste jeg, at der var tale om pizzabagere. Og at de ikke var her fra landet, siger Linus Hansen-Jensen.

Forbindelser til Mellemøsten

Vidner til den dramatiske anholdelse fortæller, at de to illegale indvandrere røbede sig selv ved at føre ophidset tale med fremmedartede udtryk som "skisprallere" og "kraud'eme".

Indtil de blev kneblet, gentog de højt i kor flere gange noget, der lød som "Nejnuhar jealler, Nejnuhar jealler!"

Råbet tolkes som en religiøs hilsen, der sætter parret i forbindelse med terrorgrupper som Islamisk Stat og Al-Qaida.

Efter aktionen mod de fremmede farinpizzabagere har integrationsminister Inger Støjberg på Facebook postet ordene "Godt gået, Østerbro". Skrevet med fin, rød glasur på en othellolagkage.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce