Annonce
Bagsiden

Broken News: Fund af fredet alge på konfliktramt strækning forsinker letbanen

Arbejdet med letbanen har ligget stille så længe, at et grønt algelag har bredt sig. Foto: Michael Bager
Byggeri af Odense Letbane har ligget stille så længe, at fredet alge har bredt sig. Så nu skal der bygges florapassager.
Annonce

Efter en måned uden byggeaktivitet på grund af en tvist mellem Odense Letbane og en entreprenør har et grønt algelag bredt sig over betonen.

Algerne er ikke farlige, men en laboratorieundersøgelse gav et overraskende resultat, der kan forsinke letbanen yderligere:

- Der er tale om den iberiske fugealge, som man troede var uddød for 1500 år siden, siger biolog Annika Aakanne fra Naturpatruljen i Region Syddanmark.

Annonce

Stammer fra romertiden

Den iberiske fugealge har sit navn, fordi man hidtil kun har fundet fossiler af den på romerske ruiner i det område, vi i dag kender som Spanien.

At den pludselig dukker op midt i Odense 1500 år efter romerrigets opløsning og 2000 kilometer fra sine naturlige omgivelser kan der være flere grunde til.

- Sandsynligvis har ansatte fra det spanske firma, der lægger sporene til letbanen, haft algen med sig under arbejdsskoene. Og så har den jo haft fred og ro til at brede sig på frisk beton over længere tid, siger Annika Aakanne.

Annonce

Totalfredet alge

Den iberiske fugealge er totalfredet og må derfor ikke fjernes med algefjerner. Men det findes der en løsning på.

- Vi vil naturligvis ikke forstyrre plantelivet unødigt, så vi anlægger en florapassage, hvor den iberiske fugealge kan gro uforstyrret, siger dyreværnskoordinator Bente Vesterdal fra Odense Letbane.

Florapassagen betyder, at seks kilometer af letbanesporet skal hæves 10 cm over betonen, så algerne får fri passage under skinnerne. Arbejdet ventes at vare 14 til 18 måneder.

Annonce

Billigere i længden

Men det vil ikke fordyre letbanen, snarere tværtimod, forsikrer direktør Mogens Hagelskær:

- Med den forsinkelse kan vi jo tage det roligt på andre strækninger. På resten af letbanen kan vi derfor nøjes med at arbejde tre-fire dage om ugen. Derved sparer vi et betydeligt beløb på weekend-, aften- og overarbejde, siger direktøren.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce