Annonce
Bagsiden

Broken News: Fund af brunsvigermand ændrer Fyns historie

Brunsvigermanden vinker tydeligt med den ene hånd, hvilket ifølge eksperter er et sikkert tegn på, at den må være bagt til en helt særlig begivenhed. For eksempel en høvdingesøns fødselsdag. Foto: Dennis Fabricius Holm/Østfyns Museer
Fritidsarkæolog med snaskdetektor har gjort sit livs fund på mark ved Aunslev. 1100 år gammel brunsvigermand rykker fynboernes oprindelse flere hundrede år bagud
Annonce
Annonce

(Bragt første gang 19. marts 2016)

- Jeg arbejder om natten og tog ud tidligt fredag morgen på en mark, hvor der tidligere har været dyrket boghvede. Jeg gik rundt med min snaskdetektor og efter få minutter begyndte den at mimre. Jeg stak hånden ned i en plovfure, og kunne ikke tro mine egne øjne, siger amatørarkæolog Hákali Beauvais.

Han er i lære som konditor ved Bager From i Rosengårdcentret og genkendte derfor straks den karakteristiske overflade af en ægte fynsk brunsvigermand.

Annonce

Præfionistisk gastronomi

Fødevarehistoriker Palle O. Kuhr, der forsker i præfionistisk gastronomi ved Østfyns Museer, er vildt begejstret over fundet af den velbevarede brunsviger:

- Det er et sensationelt fund fra første halvdel af 900-tallet, som rykker tidspunktet for hvornår indbyggerne på Fyn blev fynske. Ganske enkelt fordi brunsviger sammen med rygeost og fuglekvi'er er typiske markører for fynsk kultur. Fuglekvi'er hører vi til daglig, men det er ikke hver dag, vi oplever en så gammel brunsviger, siger Palle O. Kuhr begejstret.

Annonce

300 meter høj kagemand

Også i Odense er der begejstring over fundet.

- Endelig har vi noget helt særligt fynsk, som ikke har med H.C. Andersen eller Odinstårnet at gøre. Det skal fejres, siger byens event manager Bente Brunner.

Hun har derfor bestilt en 300 meter høj kagemand, der skal stå på Bolbro Bakke.

Annonce

Lyngvild og Pasfall

Vikingekunstneren Jim Lyngvild skal stå for det endelige design, og køkkenchef Thomas Pasfall er i gang med at udvikle opskriften på en vejrbestandig snask, der skal dække brunsvigermandens vestlige side.

Brunsvigermanden fra Aunslev kan i påskedagene ses på Vikingeskibsmuseet i Ladby. Derefter skal den ultralydscannes for spor efter glasur og vingummibamser for at efterprøve kontroversiel teori om, at fynske mærkedagstraditioner kan føres tilbage til 900-tallet.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce