Annonce
Bagsiden

Broken News: Forfatters efterkommere raser: Stop misbruget af Fredag

Emily Defoe (th.) og hendes søster Roxana Defoe er vrede over, at deres forfaders figur bruges til at understøtte en køb-og-smid-væk-kultur. Foto: Stephanie Keith/Reuters/Ritzau Scanpix
Sorte Fredag og hvide Robinson respekterede naturens begrænsede ressourcer - stik imod Black Friday, lyder det fra familien Defoe.
Annonce

- Ja, Fredag var sort, men dermed hører al lighed op med det meningsløse forbrugsfænomen, der kalder sig Black Friday. Vi kræver, at dette misbrug af en af vores store forfaders mest elskede figurer hører op, siger Emily Defoe fra Kingston upon Hull i England.

Hun er tip-tip-tip-tip-tip-oldebarn af forfatteren Daniel Defoe, som i 1719 skrev klassikeren "Robinson Crusoe" om en skibbruden mand, der må lære at klare sig selv på en øde ø og undervejs redder en indfødt fra kannibaler, kristner ham og navngiver ham Fredag.

Og hun er vred.

Annonce

Hvad med Hvid Fredag?

- Netop den snilde og nøjsomhed, som Fredag og Robinson måtte udvise på en ø uden elektricitet, fødevarevirksomheder eller affaldshåndtering, står i skrigende kontrast til Black Friday, hvor millioner af mennesker kaster sig ud i et vanvittigt ræs om at købe flest muligt nye produkter på kortest mulig tid, fortsætter Emily Defoe.

Hendes opfordring om at respektere den første sorte Fredag og eventuelt ændre dagens navn til Hvid Fredag, eller Hudfarvet Fredag, afvises blankt af de danske arrangører af den store forbrugsfest.

Annonce

Henvendelse fra en dag

- Moderne forbrugere skal ikke lade sig diktere af afdøde forfattere, fiktive figurer eller efterkommere, siger Flemming Salhbahr, formand for brancheforeningen Dansk Forbrugsoptimering og tilføjer:

- Vi har faktisk fået en seriøs henvendelse fra en anden ugedag, der tidligere har været kendt for stort forbrug, men de seneste år har stået mere og mere i skyggen af Black Friday, nemlig Blå Mandag.

Annonce

Beskyldt for bluefacing

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Blå Mandag, som ikke har reageret på vores henvendelser.

Ifølge vores oplysninger har Blå Mandag valgt at holde lav profil efter beskyldninger om racistisk adfærd og "bluefacing" på linje med "blackfacing", når man sværter sig sort i ansigtet for at ligne afrikanere.

Beskyldningerne om "bluefacing" kommer fra en mindre, etnisk befolkningsgruppe i Belgien, der har truet med at uddele smølfespark.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce