Annonce
Bagsiden

Broken News: Forældre vil have andre børn fjernet fra klassebilleder

22 elever går der i 8.a på Søhøjlandets Centralskole nær Silkeborg. Klassen er sammenbragt fra flere skoler i forskellige boligområder. Sådan ser det klassebillede ud, som Helle og Erik Jensen (far til Sille Amalie Jensen, nr. 2 fra venstre) har fået retoucheret. Illustration: Leif Nørmark Sørensen/Colourbox
Forældre beder fotografer rette "fejl" på skolebilleder. Det gælder også klassebilleder, hvor uhensigtsmæssige kammerater kan redigeres væk.

- I starten handlede det bare om at fjerne en bums eller noget savl på deres eget barn. Så begyndte nogle forældre at bede om at få deres buttede børn retoucheret slankere, og nu er vi nået dertil, at vi fjerner en eller flere klassekammerater, som forældrene ikke ønsker deres barn set sammen med, siger fotograf Elin Jeppesen fra EJ Skolefoto i Silkeborg.

Hun anslår, at hun alene i dette skoleår har fjernet, hvad svarer til tre hele klasser fra skolebilleder i det østjyske område, og samme tendens oplever et skolefotofirma i Esbjerg:

Annonce

Planter og tørklæder

- Der er stigende efterspørgsel efter at få fjernet "fejl", og det kan for eksempel være en ny 7. klasse, der er bragt sammen fra flere skoler, så ens barn måske står sammen med nogle fremmedartede børn. Der kan jeg jo hjælpe med at fjerne de uønskede børn fra billedet eller stille en plante i stedet. Og det kan jeg ikke se noget problem i. Retoucheringen sker jo kun på den ene elevs billede. De andre elever ser det aldrig, siger fotograf Bjarne Hvilling fra Foto Perfekto.

- Men vi får skam også henvendelser om at tilføje noget. Hvis forældre er kede af, at deres datter er eneste pige i klassen med tørklæde, ja, så giver vi da bare alle pigerne i klassen tørklæde på.

Børns Vilkår bekymret

Foreningen Børns Vilkår er bekymret over tendensen til at redigere i klassebilleder:

- Et børneliv indebærer, at man vokser op og lærer, at vi ikke allesammen ligner hinanden. Det har man måske glemt, når man går ud af skolen, men så bliver man mindet om det, når man ser sine gamle skolebilleder. Derfor er det problematisk, når man på den måde fjerner børns minder. Det er som om, de lærer, at nogle mennesker ikke er gode nok til dig som barn, og så er de det nok heller ikke, når du bliver voksen, siger Bente Bostrup, formand for Børns Vilkår.

Men det er ikke alle, der ser sådan på det.

Stop nu det hysteri

- Stop nu det hysteri, siger Erik Jensen, formand for Dansk Forældreforening:

- Det er billeder, vi taler om. Ikke mennesker. Når jeg betaler flere hundrede kroner for et billede af mit barn, der skal op at hænge hjemme i stuen, så skal det sgu ikke ødelægges af nogle grimme unger.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce