Annonce
Bagsiden

Broken News: Forældre vil have andre børn fjernet fra klassebilleder

22 elever går der i 8.a på Søhøjlandets Centralskole nær Silkeborg. Klassen er sammenbragt fra flere skoler i forskellige boligområder. Sådan ser det klassebillede ud, som Helle og Erik Jensen (far til Sille Amalie Jensen, nr. 2 fra venstre) har fået retoucheret. Illustration: Leif Nørmark Sørensen/Colourbox
Forældre beder fotografer rette "fejl" på skolebilleder. Det gælder også klassebilleder, hvor uhensigtsmæssige kammerater kan redigeres væk.
Annonce

- I starten handlede det bare om at fjerne en bums eller noget savl på deres eget barn. Så begyndte nogle forældre at bede om at få deres buttede børn retoucheret slankere, og nu er vi nået dertil, at vi fjerner en eller flere klassekammerater, som forældrene ikke ønsker deres barn set sammen med, siger fotograf Elin Jeppesen fra EJ Skolefoto i Silkeborg.

Hun anslår, at hun alene i dette skoleår har fjernet, hvad svarer til tre hele klasser fra skolebilleder i det østjyske område, og samme tendens oplever et skolefotofirma i Esbjerg:

Annonce

Planter og tørklæder

- Der er stigende efterspørgsel efter at få fjernet "fejl", og det kan for eksempel være en ny 7. klasse, der er bragt sammen fra flere skoler, så ens barn måske står sammen med nogle fremmedartede børn. Der kan jeg jo hjælpe med at fjerne de uønskede børn fra billedet eller stille en plante i stedet. Og det kan jeg ikke se noget problem i. Retoucheringen sker jo kun på den ene elevs billede. De andre elever ser det aldrig, siger fotograf Bjarne Hvilling fra Foto Perfekto.

- Men vi får skam også henvendelser om at tilføje noget. Hvis forældre er kede af, at deres datter er eneste pige i klassen med tørklæde, ja, så giver vi da bare alle pigerne i klassen tørklæde på.

Annonce

Børns Vilkår bekymret

Foreningen Børns Vilkår er bekymret over tendensen til at redigere i klassebilleder:

- Et børneliv indebærer, at man vokser op og lærer, at vi ikke allesammen ligner hinanden. Det har man måske glemt, når man går ud af skolen, men så bliver man mindet om det, når man ser sine gamle skolebilleder. Derfor er det problematisk, når man på den måde fjerner børns minder. Det er som om, de lærer, at nogle mennesker ikke er gode nok til dig som barn, og så er de det nok heller ikke, når du bliver voksen, siger Bente Bostrup, formand for Børns Vilkår.

Men det er ikke alle, der ser sådan på det.

Annonce

Stop nu det hysteri

- Stop nu det hysteri, siger Erik Jensen, formand for Dansk Forældreforening:

- Det er billeder, vi taler om. Ikke mennesker. Når jeg betaler flere hundrede kroner for et billede af mit barn, der skal op at hænge hjemme i stuen, så skal det sgu ikke ødelægges af nogle grimme unger.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Assens

87-årig påkørt af en bakkende varebil: - Stod i den blinde vinkel

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

En 'lidt trist' historie: Familiemedlem politianmeldt for at stjæle en Mercedes-Benz

Annonce