Annonce
Bagsiden

Broken News: Facebook får kølet sine servere ned - og Odense får flere varme hænder

Fem omsorgspersoner fra Odense Kommune tester den nyudviklede håndvarmeveksler. Foto: Michael Bager
Fynsk opfindelse løser to problemer på samme tid. Håndvarmeveksleren har stort velfærdspotentiale, mener borgmester.

- Ej, hvor går det hurtigt. Og det varmer helt op til albuen, lyder det begejstret fra støttepædagog Malene Brændekilde.

Hun er en af de fem omsorgspersoner fra Odense Kommune, der er inviteret til at indvie Facebooks nye datacenter ved Tietgenbyen i Odense med et fælles håndtryk på en stor like-knap.

Ud over at sætte strøm til serverparken mærker de samtidig, hvordan overskudsvarmen fra it-giganten kan hjælpe Odense Kommune med at få flere varme hænder.

Annonce

Håndvarmeveksleren

Hemmeligheden er en håndvarmeveksler opfundet og udviklet af Fjernvarme Fyn.

Den er designet som en like-knap, som alle Odenses kommunalt ansatte pædagoger, social- og sundhedsassistenter og andet omsorgsperonale skal besøge og røre ved tre til fire gange i løbet af en arbejdsdag.

Ved at afgive varmen til hænderne køles serverne ned, så de ikke brænder sammen.

400.000 varme hænder

- Vi har store forventninger til håndvarmeveksleren. Human cooling er det hotteste emne inden for industriel temperaturstyring, siger udviklingsingeniør Palle Elkjær fra Fjernvarme Fyn.

Han forventer at kunne konvertere så meget overskudsvarme fra Facebooks datacenter, at ingen pleje- eller omsorgskrævende odenseaner nogensinde vil savne varme hænder.

Har førertrøjen på

- Odense har med håndvarmeveksleren virkelig fået førertrøjen på inden for velfærdsteknologi, og jeg ser et stort eksportpotentiale, siger borgmester Peter Rahbæk Juhl (S) og tilføjer:

- Hvis det brænder på ude på Facebook, skal de bare ringe til rådhuset. Vi har en betydelig bufferkapacitet af kolde hænder.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce