Annonce
Bagsiden

Broken News: Facebook får kølet sine servere ned - og Odense får flere varme hænder

Fem omsorgspersoner fra Odense Kommune tester den nyudviklede håndvarmeveksler. Foto: Michael Bager
Fynsk opfindelse løser to problemer på samme tid. Håndvarmeveksleren har stort velfærdspotentiale, mener borgmester.

- Ej, hvor går det hurtigt. Og det varmer helt op til albuen, lyder det begejstret fra støttepædagog Malene Brændekilde.

Hun er en af de fem omsorgspersoner fra Odense Kommune, der er inviteret til at indvie Facebooks nye datacenter ved Tietgenbyen i Odense med et fælles håndtryk på en stor like-knap.

Ud over at sætte strøm til serverparken mærker de samtidig, hvordan overskudsvarmen fra it-giganten kan hjælpe Odense Kommune med at få flere varme hænder.

Annonce

Håndvarmeveksleren

Hemmeligheden er en håndvarmeveksler opfundet og udviklet af Fjernvarme Fyn.

Den er designet som en like-knap, som alle Odenses kommunalt ansatte pædagoger, social- og sundhedsassistenter og andet omsorgsperonale skal besøge og røre ved tre til fire gange i løbet af en arbejdsdag.

Ved at afgive varmen til hænderne køles serverne ned, så de ikke brænder sammen.

400.000 varme hænder

- Vi har store forventninger til håndvarmeveksleren. Human cooling er det hotteste emne inden for industriel temperaturstyring, siger udviklingsingeniør Palle Elkjær fra Fjernvarme Fyn.

Han forventer at kunne konvertere så meget overskudsvarme fra Facebooks datacenter, at ingen pleje- eller omsorgskrævende odenseaner nogensinde vil savne varme hænder.

Har førertrøjen på

- Odense har med håndvarmeveksleren virkelig fået førertrøjen på inden for velfærdsteknologi, og jeg ser et stort eksportpotentiale, siger borgmester Peter Rahbæk Juhl (S) og tilføjer:

- Hvis det brænder på ude på Facebook, skal de bare ringe til rådhuset. Vi har en betydelig bufferkapacitet af kolde hænder.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce