Annonce
Bagsiden

Broken News: EU udnævner 2020 til Brunsvigerens År

Det nye EU-flag - også kendt som Braunschweigerflagge - ses til højre. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
"Dänisches Farinschnasskuche" skal samle europæerne om at bruge munden på at snaske i stedet for at skændes.

Først kom Brunsvigerens Dag, som er 11. oktober.

I år har DR P4 Fyn udnævnt hele ugen op til, altså uge 41, til Brunsvigerens Uge. Men det stopper ikke her.

Hele 2020 bliver Brunsvigerens År. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa, meddeler EU-Kommissionen.

Annonce

En lang tradition

Brunsvigerens År skal markeres i alle 28 medlemslande og følger traditionen med et fælles europæisk år om et specifikt emne, der skal opmuntre til debat og dialog mellem lande.

Hvem husker for eksempel ikke 2012 som det europæiske år for aktiv aldring, eller at 1983 var det europæiske år for små og mellemstore virksomheder og håndværk?

En vindersag

Det europæiske år for brunsvigeren er første forslag fra den nye formand for Europa-Kommisionen, tyske Ursula von der Leyen. Men ideen kom fra den fynske EU-parlamentariker Pernille Weiss (Kons).

- Jeg har længe været på udkik efter en mærkesag, og her var en sag, jeg kunne have helt for mig selv, siger Pernille Weiss.

- Kommissionsformanden havde imidlertid brug for en hurtig vindersag, så vi blev enige om at dele. Ligesom med en rigtig fynsk brunsviger, tilføjer hun.

Skal knytte os sammen

Kommissionsformand Ursula von der Leyen lægger ikke skjul på, at hun er stærkt optaget af, hvad der kan knytte os europæere tættere sammen:

- Ganske mange emner skiller os, og ganske meget er vi uenige om. Men én ting har vi tilfælles: Vi kan alle lide at spise. Og så længe man spiser sammen, kan man ikke skændes. Især ikke, når munden er fyldt med "Dänisches Farinschnasskuche", siger Ursula von der Leyen om det navn, brunsvigeren får i de tysktalende lande.

Et nyt Europa-flag

Kilder tæt på kommissionsformanden oplyser, at der arbejdes intenst på hendes næste forslag, der går ud på at justere det europæiske flag i anledning af Brunsvigerens År.

Det kendte motiv med 12 gule stjerner på blå baggrund skiftes ud med et motiv, der bedre illustrerer mangfoldigheden i det europæiske hus: En lys og brun bund dækket af kønsneutrale vingummibamser i mange farver.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce