Annonce
Bagsiden

Broken News: EU forbyder rygeost for at gavne folkesundheden

EU's indsats mod rygning er nu nået til et af fynsk gastronomis fyrtårne. Foto: Colourbox

Forbud skal forhindre passiv osterygning og gavne folkesundheden. Fynske restauranter må indrette rygeostkabiner, og minister glæder sig til ikke at være mobbeoffer.

(Bragt første gang 14. september 2018)

EUs fødevareråd har vedtaget et forbud mod rygeost, som træder i kraft i dag, 14. september. Det sker for at gavne folkesundheden.

- Vi ved jo, at rygning er den adfærd, der har størst negativ effekt på folkesundheden, og røg er røg, uanset om den indtages gennem en cigaret eller gennem en ost, siger en talsmand for EU-fødevarekommissær Jacques Berlaymont..

Forbuddet ventes at kunne nedsætte sundhedsrisikoen ved passiv osterygning, men modtages med skuffelse i det fynske osterygermiljø.

Annonce

Mærkes med klamme billeder

- Det er et alvorligt slag mod en af Fyns mest hæderkronede egnsretter. Og så lige netop i dag, siger en skuffet Finn Thrane Mikkkelsen, formand for Rygeostens Venner.

I dag er det nemlig Rygeostens Dag, men forbuddet vil nok lægge en betydelig dæmper på festlighederne. Al rygeost i butikker skal gemmes væk på øverste hylde, så børn og unge ikke kan nå dem. Rygeost skal desuden pakkes ind i neutral emballage og mærkes med klamme billeder af hvid materie på svedne grillriste.

Etniske spisesteder, der server fynske retter må godt fortsætte med at servere rygeost, men kun hvis den kan indtages i rygeostkabiner.

Minister glæder sig

For at hjælpe de, der ikke kan undvære rygeost, tilbyder OUH, SDU og de fleste større kommunale institutioner gratis rygeoststopkurser, og apotekterne sælger lægeordineret rygeostplaster og rygeosttyggegummi.

Sundhedsminster Ellen Trane Nørby (V) ser ikke de store problemer i EU's forbud mod rygeost:

- Altså, halvdelen af al rygeost sælges udelukkende på Fyn, så det er jo en begrænset mængde borgere, det går ud over. Og så ser jeg i øvrigt personligt frem til, at fynboer som Mai Mercado, Erling Bonnesen og Dan Jørgensen holder op med at mobbe mig med, om jeg kan skaffe dem noget billig "røgeost" på grund af mit mellemnavn, siger Ellen Trane Nørby.

Radiser rammes også

Forbuddet mod rygeost rammer imidlertid ikke kun de fynske mejerier, men også de gartnere, der producerer radiser:

- Vi må jo nok indstille produktionen af radiser, for uden rygeost vil folk opdage hvor skrækkeligt og bitter vores produkt egentlig smager, siger radise-avler Stig Grønnegaard.

Branchekilder oplyser til Broken News, at der i øjeblikket arbejdes hårdt på at udvikle en e-rygeost.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce