Annonce
Broken News

Broken News: Sport i corona-tider: O-løbere går over til e-løb

Der tilføjes et element af kontaktsport, som kan trække unge computerspillere til orienteringsløb. Foto Ritzau/Scanpix
Faaborg Orienteringsklub stifter hold i e-løb. Spillerformand kritiserer det manglende fysiske element, men der er helbredsmæssige fordele ved at holde sig fra naturen, siger coach.

Sport: Dansk e-sport er i voldsom fremgang. I fjor vandt en 17-årig dansker VM i Fifa, og i weekenden blev et dansk hold verdensmester i computerspillet Counterstrike.

Den succes inspirerer andre idrætsgrene. I Faaborg Orienteringsklub satser man nu på at omskole løberne fra o-løb til e-løb. Netop orienteringssporten har ellers været kendt som en konservativ idrætsgrene, idet man stædigt har fastholdt, at sporten kun kunne udøves i svært tilgængelige naturlige omgivelser.

- Men vi må følge med tiden, og der er for mig ingen tvivl om, at e-løb er det, de unge vil have, siger Emma Klingenberg, flere gange verdensmester og formand for Faaborg Orienteringsklubs udviklingsudvalg.

Annonce

Sådan foregår det

Deltagerne i e-løb downloader et elektronisk kort via Google Maps. På kortet er med cirkler markeret, hvor posterne står, og deltagerne skal nu med musen bevæge sig rundt og dobbeltklikke på hver post, når den er fundet.

Ligesom i udendørs orientering gælder det om at vælge den mest hensigtsmæssige rute, så det nytter ikke bare at flytte musen fra post til post. Spilleren må kunne aflæse højdekurver samt kende forskel på signaturer for eksempelvis diffus mose, hugning og svært gennemløbelig skov.

Man "løber" ved at klikke skiftevis på tasterne 4 og 6, og hvis man har valgt en besværlig rute, vil tasterne blive tungere at trykke på. Ruterne skal, ligesom i virkeligt o-løb, gennemløbes flere gange, men e-spillerne har også mulighed for at tanke både ammo, health og armor undervejs, hvilket kan være en fordel, hvis man skal tvinge en anden løber af sporet eller eliminere vedkommende.

E-udgaven af o-løb tilføjer dermed et element af kontaktsport, som i mange år har været efterlyst af især de yngre orienteringsløbere.

Kritiske røster

Der er dog også kritiske røster.

- Hvis orienteringsløbere ikke længere skal bevæge sig fysisk for at finde posterne, fjerner man fuldstændig meningen med sporten. Orienteringsløb er jo netop en kombination af god kondition og hjernevirksomhed, hedder det fra Lars Ødegaard, formand for O-Ringen, der organiserer professionelle orienteringsløbere.

Kritikken afvises af Daniel "Wiz" Hansen, coach for E-Runner Team Fewcastle:

- Der er tværtimod tale om, at sporten nu kan optage unge, der er virkelig gode til at finde rundt i alting, men som hidtil har været udfordret af deres fysik. Ved ikke at skulle forcere tæt underskov, hegn og krat mindsker vi desuden risikoen for fald- og snubleskader. Og i modsætning til traditionelle o-løbere har e-løbere ingen risiko for at blive bidt af flåter, siger Daniel "Wiz" Hansen.

Som et modtræk - og for at fastholde de unges interesse for traditionel orienteringsløb - har International Orienteering Federation, IOF, for nylig tilladt andet end naturskabte forhindringer.

Ved det kommende fynsmesterskab i orienteringsløb vil deltagerne derfor kunne møde både orker og let bevæbnede dværge.

(Bragt første gang 18. november 2018 - overskriften ændret fra "Efter VM i counterstrike:" til "Sport i corona-tider:" )

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce