Annonce
Bagsiden

Broken News: DF: Minaretforbud skal beskytte de danske storke

Storke skal kunne færdes frit i det danske luftrum uden risiko for fatale møder med minareter. Foto: Tobias Schwarz/Reuters/Scanpix

Af frygt for skader på den danske storkebestand har regeringen indgået aftale med DF om at forbyde høje, tynde tårne fra religiøse bygninger.

Danmark indfører nu et forbud mod høje, tynde tårne ved religiøse bygninger.

Loven, der populært kaldes minaretforbuddet, indføres for at højne dyrevelfærden, hedder det i den lovtekst, som regeringen og Dansk Folkeparti i går blev enige om.

- Disse høje tynde minareter udgør en stigende trussel for storke, som risikerer at komme slemt til skade ved mødet med sådan en konstruktion, som fugle i fart har svært ved at få øje på. Desuden hører de slet ikke hjemme i vores kulturlandskab, siger dyrevelfærdsordfører Karina Due (DF).

Annonce

Ikke et religiøst forbud

Kritikere hævder, at minaretforbudet slet ikke handler om storke, men om moskeer. Det afviser både DF og regeringen:

- Så skulle tildækningsforbuddet måske kun handle om burkaer? Eller det halvandet meter høje grænsehegn handle om andet end at holde svinepest ude? Visse-vasse. Det handler om dyrevelfærd og ikke andet. Derfor foretrækker regeringen også, hvis I og andre medier vil bruge det korrekte navn storkeværn, siger justitsminister Søren Pape (K).

Udformet som byggekrav

Rent praktisk udformes loven om storkeværn som et tillæg til loven om opførelse af religiøse småhuse og tilbygninger.

- En moske, eller en synagoge for den sags skyld, må naturligvis gerne opføre et tårn. Det skal bare overholde visse minimumskrav for ikke at stå i vejen for storke, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

- Tårnet skal opføres på en sokkel af granit, det skal have et flademål svarende til en typisk dansk villa, og murene skal opføres i kvadersten eller munkesten samt afsluttes med træspær belagt med rød vingetegl eller sortglaseret tegl. Tårnet skal desuden kalkes hvidt og udstyres med advarselsklokker af en anseelig størrelse, så en flyvetræt stork advares i tide og kan undvige tårnet, uddyber ministeren.

Kritik fra fjernvarme

Klaus Elvstrøm, der er formand for Danske Fjernvarmeværker, har svært ved at se fornuften i et storkeværn:

- Skal vi så rive Fynsværkets 235 meter høje skorsten ned? spørger han.

- Altså, hvis man VIL misforstå noget, så kan man altid det. Selvfølgelig indfører vi ikke storkeværn for at genere danske forsyningsvirksomheder - de kan jo bare male skorstenen hvid, sætte et ur på siden og lade det ringe solen op og ned. Næh, loven om storkeværn er - og jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg skal gentage det - udelukkende skabt for værne om den gode danske stork, siger Karina Due, DF.

- Men ... storke er jo ikke danske. De stammer fra Mellemøsten?

- Gør de det? Nå, men så et svaneværn, da.

(Bragt første gang 24. marts 2018. red)

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte folk, steder eller begivenheder kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce