Annonce
Bagsiden

Broken News: Den er go' nok: Ny kanal skal udtales Erfirdjo

Har du været i tvivl om, hvordan man udtaler navnet på den nye radiokanal? Det er du ikke længere. Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
Brugen af tal som bogstav i stedet for bogstaver som tal, skal distancere Radio4 mest muligt fra Radio 24syv, siger kanalchef.

I dag kan du for første gang høre Radio4, som afløser Radio 24Syv på FM-båndet.

Måske har du også set en af de reklamer, hvor 4-tallet er flyttet hen på A'ets plads og spurgt dig selv: Hvordan skal det mon udtales?

Svaret er: Det skal udtales som det står: Erfirdjo.

Annonce

Mod og forandring

- Radio 24syv valgte jo i sin tid at ændre tallet 7 til bogstaver. For at distancere os mest muligt fra dem og signalere en frisk start, går vi den stik modsatte vej og har valgt at ændre bogstavet A til et tal, forklarer kanaldirektør Anne-Marie Dohm og tilføjer:

- Vi synes, det signalerer mod og vilje til forandring.

Lettere at udtale

Hun bakkes op af Thorvald Stavning som er ph.d i erhvervsgrammatik ved Københavns Universit1:

- ER-FIR-DJO er jo kun tre stavelser i stedet for de fire stavelser i RA-DJO-FI-RE. Dermed er det langt lettere at udtale for jysk-fynske lyttere, siger Thorvald Stavning og giver et eksempel:

- En lytter i Svendborg vil helt naturligt udtale navnet med en hidsig vokal "erFITjo, mens en lytter fra Horsens vil bruge en mere sindig udtale: "erFIIIRdjo".

Provinsiel navngivning

Brugen af tal i stedet for bogstaver i det nye radionavn møder dog også kritik:

- Det er simpelthen så provinsielt at skifte bogstaver ud med tal. Tag bare tåbelige navne som Dokk1, Post1 eller DR K3NC2R1HUS4T, siger mediekommentator og tidligere radiochef Mikael Bertelsen og tilføjer:

- Hvad bliver det næste? At den nye radiokanal har hovedkvarter i 44RHUS?

Eksotisk og pirrende

Anne-Marie Dohm afviser kritikken og uddyber:

- Erfirdjo er også lidt eksotisk og pirrende. Hvor ligger dette Erfirdjo? Er det et sagnland? Eller måske en caribisk ø som Jamaica? siger hun og bryder ud i kanalens kendingsmelodi:

”Erfirdio, Erfirdio, Erfirdio - vi danser hele natten med Erfirdio”.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce