Annonce
Bagsiden

Broken News: Dansk eksporteventyr: Tapper insektgift direkte fra vandhanen

Du kender postevand - og du har hørt om pesticider. Nu kommer Posticid, den moderne insektgift tappet direkte hos forbrugerne.

- Det er helt vildt, det her. Vi kan slet ikke nå at bestille dunke lige så hurtigt, som vi kan fylde dem. Det er som at åbne for en hane med flydende guld.

Sådan lyder det fra Rene Kildemand, direktør for Danish Posticide Tapping, som lige for tiden har mobilteams i gang i 10 fynske vandværksområder.

- Dansk postevand er jo verdens reneste naturlige vand, og takket være de seneste 50 års massive nedsivning af plantegift fra have- og landbrug kan vi nu sælge det som beriget vand. Det giver en så ren sprøjtegift, at den ikke engang skal fortyndes før brug. Man kan sprøjte Posticid direkte fra dunken og ud over majsmarker i Colorado eller i et drivhus i Holland, siger Rene Kildemand.

Annonce

Mobilt tappehold i beredskab

Danish Posticide Tapping har et døgnberedskab med mobilteams, der overvåger advarsler fra vandværker og kan slå til få minutter efter, at endnu et vandværk har advaret sine forbrugere om ikke at drikke vandet, fordi det indeholder rester af sprøjtegift.

- I løbet af 20 minutter kan vi være fremme ved den første forbruger og spørge, om vi må tappe vand fra alle husets haner. Det er ikke svært at få lov til at stille tappeanlægget op, for vi betaler op mod 5000 kroner i døgnet for tapperetten af det giftholdige postevand.

Når vandet erklæres giftfrit, pakker firmaet sit anlæg sammen og haster videre til næste vandværksområde.

- De seneste uger har vi måttet firdoble personalet, så jo, det går helt ... ja, hallo? siger Rene Kildemand, som afbrydes af sin mobiltelefon og bryder ud i et stort smil:

- Yes, så er der gang i den på Ærø. Der er fundet mellem 0,11 og 22 milligram desphenyl-chloridazon i målinger for Søby, Bregninge, Ærøskøbing og Rise. I tager bare en helikopter.

Mikroplast bliver det næste

I brancheforeningen Dansk Råstof glæder man sig forsigtigt over udviklingen i posticid-branchen:

- Det er jo altid godt, når en driftig iværksætter kan udnytte et af de få råstoffer, vi har her i landet, men vi frygter, at den stigende folkelige modstand mod sprøjtemidler kan sætte en stopper for dette eventyr, siger eksportdirektør Harry Sand.

Samme frygt deles ikke af professor Hanne Brøndsted fra Vandkvalitetsrådet under Miljø- og Fødevarestyrelsen.

- Efterhånden som målemetoderne forbedres, opdager vi hele tiden flere nyttige råstoffer i det danske drikkevand, siger hun og peger selv på et kommende eksportområde:

- Mikroplast. Det bliver det næste. Prøv at forestille dig helt rent mikroplastberiget postevand, der kan hældes direkte i støbeformene på en kinesisk legetøjsfabrik. Eller forbind en 3d-printer med en vandslange i bryggerset og støb dit eget hus. Murstensbyggeri er vand ved siden af.

(Publiceret første gang 22. september 2017)

Broken News er satire. Enhver ligned med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce