Annonce
Bagsiden

Broken News: Boligblokke fra Vollsmose genopføres i Den Gamle By

Visualisering,der viser, hvordan de genrejste højhuse fra Fyn smukt vil komme til at integrere sig med de eksisterende bygninger i Den Gamle By i Aarhus. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen/Kim Haugaard/Nils Mogensen Svalebøg/Michael Bager
Den Gamle By i Aarhus sikrer sig ejendomme med stor kulturhistorisk værdi. Ærgrelse i den Fynske Landsby over at have misset en stor mulighed.

Når de op til 13 etager høje boligblokke fra Birkeparken, Bøgeparken og Egeparken i Vollsmose rives ned, forsvinder de ikke.

Den Gamle By i Aarhus har ved en hurtig manøvre sikret sig retten til at genopføre blokkene.

Samtlige betonelementer nummereres efter samme princip, som man med stor succes har brugt på andre historiske bygninger, der herefter er blevet genopført i Den Gamle By.

Annonce

En aktiv tidsrejse

- Bydelen bliver en kulturhistorisk attraktion på linje med Borgmestergården og en aktiv tidsrejse som 70'erbyen, så vores gæster kan besøge fuldt møblerede lejligheder, købe ind på Centertorvet og løbe ud og ind mellem frivillige klædt ud som bander, der kaster med sten og brænder knallerter af, siger en begejstret museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Et unikt boligkvarter

Professor Steen Theil, der underviser i urbanisme og transformation ved Arkitektskolen Aarhus, siger:

- Ud fra et arkitektonisk synspunkt står vi med et unikt boligkvarter, der er karakteristisk for sin tid, og som man i nutidens misforståede byplanlægning og byfortætning og politiske ønsker om spredning af bestemte beboertyper hovedløst river ned. Det sikrer vi nu for eftertiden.

Ærgrelse i Landsbyen

I Den Fynske Landsby i Odense ærgrer man sig over, at Aarhus snuppede Vollsmose for næsen af det fynske frilandsmuseum:

- Vi har en række saneringsmodne gårdbygninger fra 1800-tallet, der snildt kunne være revet ned for at give plads til de mere robuste Vollsmose-bygninger, siger museumsinspektør Helle A. Brendekilde og tilføjer:

- Blokkene kunne have givet Landsbyens besøgende et unikt indtryk af den første fynske bydel for almuen, bygget på én gang efter en samlet plan.

Tiltrække nyt publikum

Udsigten til en Vollsmose-bydel i Den Gamle By tiltaler kulturrådmand Rabi Azad-Ahmad (R) fra Aarhus Byråd:

- Bygningerne er af stor kulturhistorisk værdi for de mange danskere, hvis familier stammer fra andre lande. Netop den slags betonbyggeri vækker dybe følelser om de første indtryk af deres nye fædreland. Jeg er sikker på, at Den Gamle By vil tiltrække et nyt, yngre publikum, der kan mindes den varme velkomst, de og deres familier har fået her i landet, siger Rabi Azad-Ahmad.

For at gøre det samlede indtryk så autentisk som muligt, genopføres de tre boligblokke i den nærliggende Botanisk Have, som har 20 hektar ubenyttet græsareal og et veludbygget stisystem.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce