Annonce
Bagsiden

Broken News: Anonyme trusselsbreve skræmmer fynske ældre

Det er trusselsbreve som dette, der i øjeblikket opskræmmer ældre medborgere. Foto: Bjarne Lüthcke

Trusler om vold kombineret med religiøst inspirerede symboler kan være tegn på radikalisering, siger ekspert om anonyme breve til ældre fynboer. (Bragt første gang 17. marts 2016)

"Mit navn det står med prikker. Pas på det ikke stikker."

Dette truende brev til en 87-årig mand fik i går hans hjemmehjælper til at tilkalde politiet, som fandt lignende breve hos naboerne i den tæt-lave klyngebebyggelse på Solfaldsvænget i Vester Hæsinge.

- Hjemmehjælperen er i chok, men det er også skrappe sager, bekræfter kriminalkommissær Erik Paaske, som leder efterforskningen.

De anonyme breve er holdt i en ildevarslende tone med mystisk indskudte rækker af for eksempel nisser, søm og hjerter efterfulgt af trusler om at blive tisset på, blive øm eller få smerter.

- Det er soleklare trusler om vold rettet mod ældre medborgere. De vedhæftede døde plantedele tolker vi som et varsel om, hvad der venter modtageren, siger kriminalkommissær Paa­ske.

Annonce

Mellemøstligt udspring

Flere af brevene er skrevet med så usikre bogstaver, at politiet mistænker udenlandske kræfter for at stå bag.

Det er Bentelise Assanpour enig i. Hun er lektor i tvær­religiøs tegnlære ved Syddansk Universitet:

- Jeg hæfter mig især ved en af truslerne: "Mit navn det står med gækker - pas på det ikke smækker". Den vidner om, at afsenderen har rødder i en voldsinspireret kulturkreds af formentlig mellemøstligt udspring, siger hun.

I nogle af brevene er døde plantedele flettet ind i mønstre af stærkt stiliserede gengivelser af planter og dyr. For eksempel harer og lam.

- Der er uden tvivl et religiøst motiv bag brevene. De døde planter og det ensartede valg af dyr antyder en kult med fælles symbolsprog, siger Bentelise Assanpour.

Har oplevet det før

Flere af de ældre har over for kommunen oplyst, at fænomenet ikke er af nyere dato.

- Faktisk sker det hvert år på denne tid lige op til en større religiøs højtid, hvilket kunne tyde på, at vi står over for et velorganiseret netværk af radikaliserede gerningsmænd, siger terrorkonsulent Aage B. Skytte fra hjemmeplejen i Faa­borg-Midtfyn Kommune.

Ofrene har ikke meget til fælles ud over, at de alle har mindreårige børnebørn.

Derfor opsøgte og ransagede politiet sent i aftes en lokal daginstitution, hvor der blev fundet såvel redskaber som afklip, der viser, at de anonyme trusselsbreve kan være produceret her. Af hensyn til efterforskningen vil politiet ikke oplyse hvilken institution, det drejer sig om.

- Men vi overvåger bygningen, og i samme øjeblik nogen trækker en saks og folder et stykke papir, slår vi til, lover kriminalkommissær Erik Paa­ske.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce