Annonce
Bagsiden

Broken News: Aarhus Letbane hjælper med trafikløsning på Mount Everest

Køen af bjergtrafikanter på vej op til toppen af Mount Everest fotograferet 22. maj. Foto: Nirmal Pudja7AFP/Ritzau Scanpix
Mange års erfaring med stigninger samt hjælp fra Odense Letbane har sikret Aarhus Letbane stor kontrakt i Nepal.

Trafikken til og fra toppen af Mount Everest er nu så voldsom, at Nepals regering har bedt udlandet om hjælp.

- Flere måneder om året snegler trafikken sig af sted og kan gå i stå i så mange timer, at bjergtrafikanterne dør af kulde eller presses ud af den smalle vej af modgående eller bagfrakommende trafik, siger Nepals minister for transport og infrastruktur Raghubir Mahaseth.

Men det kan være slut om få år. Takket være jysk ekspertise.

Annonce

Millioner af testkørsler

Nepals regering ønsker nemlig at anlægge en letbjergbane, der kan mindske trafikpresset på indfaldsvejene til verdens højeste bjerg.

Valget af leverandør er faldet på Aarhus Letbane, og netop erfaringen med stigningskørsel har været afgørende.

- Aarhus Letbane er nok den letbaneoperatør i hele verden, der har størst erfaring med bjergkørsel under kontrollerede forhold, idet vi gennem en længere årrække har haft mulighed for at foretage millioner af testkørsler op og ned ad bakken på Randersvej, siger kommunikationschef Jane Sporkjær fra Aarhus Letbane.

Skal bare skovle sne

Nepal har i dag ikke en eneste meter jernbane og dermed ingen lokalbaner, der skal tilpasses, som det var tilfældet med Odder- og Grenaa-banerne i Aarhus.

Da området er sparsomt beboet, skal man heller ikke ekspropriere privat grund til banens trace, og der er ingen kabler eller kloakrør, der først skal fjernes.

- Vi regner egentlig mest med, at vi bare skovle lidt sne, så selve anlægsfasen er hurtigt overstået, siger Jane Sporkjær.

Materiel fra Odense

De indledende forundersøgelser og arkæologiske udgravninger kan gå i gang i løbet af sommeren, og inden for tre år ventes de første prøvekørsler at finde sted.

- Det vil ske med otte togsæt udlånt fra Odense Letbane. Det kan heldigvis lade sig gøre, fordi Odense Letbane i dag kun er otte måneder forsinket og derfor uden at vække opsigt kan rykke sin åbning fra 2021 til ultimo 2024, siger Jane Sporkjær.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
forside

Vold under ishockeykamp: Nu er dommen faldet

112 For abonnenter

Overraskende drejning i skudsag fra Bøgetorvet: Forsvarer får sin klient til at indrømme indbrud

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Annonce