Annonce
Bagsiden

Broken News: Chokafsløring - 2020 bliver et længere år end 2019

Vreden og forargelsen over det ekstra lange år har bredt sig via de sociale medier til hele verden. Selv det newzealandske rugbylandshold er chokeret over nyheden. Foto: Henry Browne Livepic/Scanpix
Medhjælper i boghandel opdager, at 2020 år har 366 dage. Kalenderproducent forsøger at forklare sig. Sociale medier i oprør.
Annonce

- Hvad sker der, Danmark? Vidste I, at I år bliver EN DAG længere end sidste år? Skal vi findes os i det?

Sådan indledes en statusopdatering på Facebook, der på 48 timer er blevet delt, liket og kommenteret af over to millioner danskere og har bredt sig over hele verden.

Flere kalendertrykkerier er blevet stukket i brand, og de sekretærer, der har delt spiralkalendere ud i kontorlandskaber, er blevet udsat for knubbede ord.

Opdagelsen af, at 2020 har 366 dage i modsætning til 2019, der har 365 dage, blev gjort af 17-årige Anastacia Søndergaard, der har fritidsjob med gaveindpakning hos en boghandler i Herregårdscentret i Svendborg.

Annonce

Videnskabeligt bevis

- Vi har solgt ret mange af de der store plakatkalendere til julegaver. Da jeg pakkede en af dem ind, kom jeg til at se, at der ikke var 28, men 29 dage i februar. Jeg lagde dagene fra de 12 måneder sammen, og det gav 366! Først troede jeg, det var en fejl, så jeg lavede et videnskabeligt eksperiment, siger Anastacia Søndergaard, som går i 1.g og har fysik på c-niveau, så hun ved, hvad hun snakker om.

For at være sikker i sin sag mødte hun tidligt næste dag og talte dage i alle 2020-kalendere. De havde alle en ekstra dag i februar og dermed 366 dage på et helt år.

Annonce

Udansk og umuslimsk

Reaktionen fra de sociale medier har været overvældende.

Den indvandrerkritiske facebookgruppe Stop Islamiseringen af Danmark kalder skudåret en udansk skik, der skyldes strømmen af flygtninge fra ikke-vestlige lande og kræver alle kalenderproducenter udvist.

De lidt mere alment kritiske brugere i facebookgruppen Kaldet til Islam mener, skudåret er endnu et kujonagtigt angreb i Vestens årtusindlange korstog mod den muslimske verden og erklærer derfor hellig krig mod "kalenderisterne".

På Twitter er #no366 og #Free365 ugens mest delte hashtags, og over 1100 facebookgrupper samler underskrifter mod det lange år.

Annonce

Brugt i over 300 år

Direktør Kjeld Mayland fra firmaet bag den populære plakatkalender skriver i en pressemeddelelse, at han står fuldstændig uforstående over for den shitstorm, hans firma er røget ind i.

- Det ekstra lange år er et menneskeskabt fænomen, der optræder hvert fjerde år. Årsagen er, at vi regner et år som den tid, det tager Jorden at kredse rundt om Solen. Det tager 365 dage og lidt under en kvart dag. Men vores kalender opererer kun med hele dage. Derfor skyder man hvert fjerde år en ekstra dag ind, så kalenderåret passer nogenlunde med solåret. Sådan et år med 366 dage kalder vi et skudår, og det har været brugt i Danmark i over 300 år, forklarer han.

Annonce

Sagen op i Folketinget

Opdagelsen af det såkaldte skudår bringer røre i den videnskabelige verden.

- Her har vi en klassisk videnskabelig debat, hvor nogle siger det ene, og nogle siger noget andet. Derfor ligger sandheden nok midt­imellem, og det kan vi allerede nu tilbyde et 14-dages sommerkursus i, siger docent i komparativ horologi Arne Gamtofte fra Holistisk Videnscenter på Skarø.

Også Folketinget skal nu se på fænomenet med skudår. Det kræver den fynske DF'er Dorthe Ullemose, som skriver på sin facebookside:

- Jeg er dybt forarget over, at man bare sådan uden videre kan lægge en dag oven i det gode, gamle år. Tænk nu, hvis det aldrig var blevet opdaget? Så kunne vi jo efterhånden ikke vide, hvor gamle vi selv er.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

(NB: Denne artikel er bragt første gang 31. december 2015. Enkelte årstal kan være ændret. red)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce