Annonce
Bagsiden

Broken News: Manglende teledata frikender ni skatteministre for ansvar

Endnu en skandalesag er blevet ramt af skandalesag. Foto: Colourbox
Kommission opgiver at placere ansvar for skatteskandale, fordi teledataskandalen sår tvivl om, hvor ministrene var.

- Jamen ... så må vi jo stoppe her. Farvel og tak.

Med disse ord i Retten på Frederiksberg afsluttede landsdommer Michael Ellehauge i går det første - og sidste - møde i den kommission, der er nedsat for at udrede skandalen om det digitale inddrivelessystem EFFI, der har kostet danske skatteydere 86 milliarder kroner.

Frifindelsen i skatteskandalen er den seneste udløber af teledataskandalen.

Annonce

Ingen beviser

Fejl i politiets system til at indsamle og behandle oplysninger fra telemaster fik for et par uger siden Rigsadvokaten til at beslutte, at teledata ikke må bruges som bevis i straffesager.

Det har indtil videre betydet, at 27 personer er løsladt fra varetægtsfængsling i sager om bandekriminalitet, vold og narkotika.

Og nu kommer turen til de ni skatteministre, fordi det uden teledata ikke kan bevises, at ministrene rent faktisk befandt sig i Skatteministeriet, mens 86 milliarder kroner forsvandt.

Flere sager må opgives

Dermed slipper tidligere skatteministre Kristian Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V), Peter Christensen (V), Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (Rad), Benny Engelbrecht (S) og Karsten Lauritzen (V) for at blive draget til ansvar for skatteskandalen.

I et opfølgende tweet skriver Rigsadvokaten, at man på grund af manglende data og dermed manglende beviser også må se med nye øjne på Alberti-sagen, mordet i Finderup Lade og Elverhøj-kuppet i Det Kongelige Teater.

Forsinket af skandale

Gårsdagens første - og sidste - retsmøde om skatteskandalen måtte i øvrigt gennemføres som videokonference.

Flere af de jyske deltagere blev nemlig kraftigt forsinket på grund af skandaleramte IC4-tog.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce