Annonce
Bagsiden

Broken News: FN udnævner Kerteminde til Klimakommune for udbredelse af vild natur

Den grønne vækststrategi kaldet SSN har givet Kertemindes kommunale bygninger, som her Borgerservice, et helt nyt bæredygtigt og klimatilpasset udseende. Foto: Colourbox
Kerteminde Kommune tildelt fornem hæder for grøn vækststrategi, der i store træk går ud på at lade naturen passe sig selv.

Med fire præcise hammerslag fæstner Kertemindes borgmester Kasper Olesen (S) en messingplade med et stort, grønt FN-logo i rundkørslen ved Hans Schacksvej og Strandgårds Allé.

Pladen er det synlige (eller så godt som synlige) bevis på, at FN nu anerkender Kerteminde Kommune som et sted, hvor man går forrest i klimakampen ved at lade den vilde natur brede sig uhindret over kommunal jord.

- Titlen som Klimakommune er et velfortjent skulderklap til vores miljø-, natur- og teknikudvalg for dets konsekvente klimapolitik, siger borgmesteren.

Annonce

Skærpet skånsom naturpleje

Helt konkret besluttede miljø-, natur- og teknikudvalget at spare tre millioner kroner i 2019. Det skete ved at indføre såkaldt skærpet skånsom naturpleje - eller SSN.

- Blandt andet gik vi fra at slå græs én gang om måneden til kun at gøre det to gange om året. Men med FNs anerkendelse vil vi da helt klart overveje, om vi overhovedet nogensinde skal slå mere græs i kommunen, siger udvalgsformand Jesper Hempler (SF).

Borgere danner lugepatruljer

Resultatet af den grønne vækststrategi har da heller ikke ladet vente på sig. Mælkebøtter er skudt op gennem asfalten, meterhøje tidsler breder sig i grøftekanterne og to fodboldbaner er sprunget i skov.

Det har fået borgere til at danne lugepatruljer, som med leer og macheter genskaber tilgroede gang- og cykelstier.

Selv om de modarbejder Kertemindes forsøg på at blive Danmarks grønneste kommune, er der ros fra miljø-, natur- og teknikudvalgsformanden:

- Det er altid rart med aktive borgere, og det er jo helt gratis fitness, som på længere sigt vil mindske udgifterne i sundhedsvæsenet, siger Jesper Hempler.

Færre sundhedsudgifter

Kertemindes grønne vækststrategi har også nedbragt udgifterne til ældrepleje, fortæller ældre-, handicap- og psykiatriudvalgsformand Britt Pedersen (S):

- På vej herover til afsløringen af FN-pladen, hørte jeg om to ressourcekrævende rollatorbrugere, der for en uge siden skød genvej over et af de grønne områder. Siden har ingen hørt fra dem, og det har jo en gavnlig effekt for økonomien.

Youtuberne kommer

Turistchef Johannes Larsen fra VisitKerteminde fortæller, at kombinationen af moderne by og vild natur tiltrækker en ny type turister:

Han peger over på to sparsomt beklædte unge kvinder op, der med mobiltelefoner filmer sig selv foran en tilgroet transformerstation:

- Se, det er youtubere. De strømmer til Kerteminde, fordi der er blevet for overrendt ved Tjernobyl.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce