Annonce
Bagsiden

Broken News: FN udnævner Kerteminde til Klimakommune for udbredelse af vild natur

Den grønne vækststrategi kaldet SSN har givet Kertemindes kommunale bygninger, som her Borgerservice, et helt nyt bæredygtigt og klimatilpasset udseende. Foto: Colourbox
Kerteminde Kommune tildelt fornem hæder for grøn vækststrategi, der i store træk går ud på at lade naturen passe sig selv.

Med fire præcise hammerslag fæstner Kertemindes borgmester Kasper Olesen (S) en messingplade med et stort, grønt FN-logo i rundkørslen ved Hans Schacksvej og Strandgårds Allé.

Pladen er det synlige (eller så godt som synlige) bevis på, at FN nu anerkender Kerteminde Kommune som et sted, hvor man går forrest i klimakampen ved at lade den vilde natur brede sig uhindret over kommunal jord.

- Titlen som Klimakommune er et velfortjent skulderklap til vores miljø-, natur- og teknikudvalg for dets konsekvente klimapolitik, siger borgmesteren.

Annonce

Skærpet skånsom naturpleje

Helt konkret besluttede miljø-, natur- og teknikudvalget at spare tre millioner kroner i 2019. Det skete ved at indføre såkaldt skærpet skånsom naturpleje - eller SSN.

- Blandt andet gik vi fra at slå græs én gang om måneden til kun at gøre det to gange om året. Men med FNs anerkendelse vil vi da helt klart overveje, om vi overhovedet nogensinde skal slå mere græs i kommunen, siger udvalgsformand Jesper Hempler (SF).

Borgere danner lugepatruljer

Resultatet af den grønne vækststrategi har da heller ikke ladet vente på sig. Mælkebøtter er skudt op gennem asfalten, meterhøje tidsler breder sig i grøftekanterne og to fodboldbaner er sprunget i skov.

Det har fået borgere til at danne lugepatruljer, som med leer og macheter genskaber tilgroede gang- og cykelstier.

Selv om de modarbejder Kertemindes forsøg på at blive Danmarks grønneste kommune, er der ros fra miljø-, natur- og teknikudvalgsformanden:

- Det er altid rart med aktive borgere, og det er jo helt gratis fitness, som på længere sigt vil mindske udgifterne i sundhedsvæsenet, siger Jesper Hempler.

Færre sundhedsudgifter

Kertemindes grønne vækststrategi har også nedbragt udgifterne til ældrepleje, fortæller ældre-, handicap- og psykiatriudvalgsformand Britt Pedersen (S):

- På vej herover til afsløringen af FN-pladen, hørte jeg om to ressourcekrævende rollatorbrugere, der for en uge siden skød genvej over et af de grønne områder. Siden har ingen hørt fra dem, og det har jo en gavnlig effekt for økonomien.

Youtuberne kommer

Turistchef Johannes Larsen fra VisitKerteminde fortæller, at kombinationen af moderne by og vild natur tiltrækker en ny type turister:

Han peger over på to sparsomt beklædte unge kvinder op, der med mobiltelefoner filmer sig selv foran en tilgroet transformerstation:

- Se, det er youtubere. De strømmer til Kerteminde, fordi der er blevet for overrendt ved Tjernobyl.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce