Annonce
Bagsiden

Broken News: Gps-afsløring af rumænere udløser bøder til tusindvis af elløbehjul-brugere

Når du installerer appen til løbehjul på din mobil, giver du samtidig politiet adgang til at se, hvad du foretager dig på løbehjulet. Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix
Samkøring af gps og mobilnummer afslører, hvem der har kørt elløbehjul hvor og hvornår. Tusindvis af brugere kan se frem til færdselsbøder.

Mandag blev to rumænere i lastbil pågrebet på Fynske Motorvej med to stjålne elløbehjul i lastrummet.

Rumænerne havde overset, at elløbehjul til udlejning er udstyret med en gps, som hele tiden viser, hvor løbehjulet er. Da ingen af dem var registreret som bruger af løbehjulene, fik de en bøde for brugstyveri.

Det gav Fyns Politi en god idé.

Annonce

Helt vildt råddent

- Vi har længe set magtesløse til, mens elløbehjul har kørt helt vildt råddent, fordi brugerne ved, at politiet ikke har ressourcer til at følge efter dem. Men det er slut nu, siger færdselsanalytiker Henriette Gaahmann fra Fyns Politi.

- Sagen med de to rumænere viser jo, at løbehjulfirmaet altid ved, hvor hvert eneste løbehjul befinder sig. Og alle, der lejer et løbehjul, låser det op ved at hente en app til mobilen, scanne en kode på styret og herefter give firmaet adgang til at trække penge fra brugerens konto. Vi kan med andre ord se, hvilken mobiltelefon, der kører på hvilket løbehjul, hvor det kører henne og hvornår, siger Henriette Gaahmann.

Bøde når man standser

Når et overvågningskamera for eksempel observerer et løbehjul med to personer, registrerer det, at her foregår en lovovertrædelse og sender besked til Rigspolitiets Færdselsafdeling. En bøderobot udregner en straksbøde og henter navn, adresse, mobilnummer og kreditkortoplysninger fra den mobil, der er brugt til at leje løbehjulet med.

I samme sekund løbehjulet bringes til standsning, bliver beløbet trukket fra brugerens mobilepay-konto.

Er der ikke penge nok kontoen, sendes en besked til nærmeste patruljevogn, som kan skride til anholdelse.

Med tilbagevirkende kraft

Når man installerer løbehjul-appen på sin mobil, skal man acceptere, at oplysningerne må deles med tredjepart. Som altså er politiet.

- Det betyder også, at teknikken fungerer med tilbagevirkende kraft, afslører færdselskontrolchef Flemming Haitann, Fyns Politi:

- Takket være gps og kreditkortoplysninger kan vi kortlægge samtlige færdselsforseelser på løbehjul, siden de blev taget i brug for et halvt år siden. Så nu skal der denondefløjteme gang i bødekassen.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce