Annonce
Udland

Britisk regering skal drøfte udkast til brexitaftale

Downing Street: Der er enighed om udkast til brexitaftale. Nøgleministre er indkaldt til møde onsdag.

Den britiske premierministers kontor i Downing Street oplyser tirsdag aften, at der er enighed om en brexitaftale på teknisk niveau.

- Premierminister Theresa May har indkaldt sit regeringskabinet til møde om brexit onsdag eftermiddag klokken 14.00 (klokken 15.00 dansk tid), oplyser premierministerens kontor.

På mødet skal ministrene drøfte udkastet til aftalen. Det er hensigten, at de skal godkende teksten. Det britiske regeringskabinet består i øjeblikket af 21 ministre, inklusive premierministeren selv.

Tirsdag aften har også den irske premierminister, Leo Varadkar, indkaldt sin regering til hastemøde onsdag.

Det møde vil ifølge Varadkars talsmand finde sted klokken 10.30 dansk tid. Talsmanden siger samtidig, at Irland vil give den britiske regering tid og rum til at vurdere det foreliggende udkast til en aftale.

De enkelte britiske ministre er allerede tirsdag aften kaldt til møde i Downing Street én for én.

BBC's politiske korrespondent Vicki Young siger, at ministrene hver især må tage stilling til, om de vil støtte aftalen - og hvis ikke, så overveje om de vil forlade regeringen. Ved 23-tiden har ingen af ministrene endnu udtalt sig efter deres møder hos premierministeren.

Onsdag eftermiddag er også EU-landenes ambassadører i Bruxelles kaldt til møde for at gøre status.

En kilde fra den britiske regerings indercirkel siger til BBC, at der er enighed om teksten på teknisk niveau på begge sider efter intense forhandlinger i denne uge.

Under forhandlingerne har der i slutfasen været fokus på et fælles mål om at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Ministre fra flere EU-lande talte før weekenden om udsigten til et reelt gennembrud i forhandlingerne om skilsmissen mellem Storbritannien og EU.

Den irske radio- og tv-station RTE oplyser, at der blev opnået enighed ved 21-tiden mandag aften om, hvordan teksten i aftalen skulle formuleres. Teksten blev derefter sendt til Downing Street.

Både London og Bruxelles siger, at onsdag vil være den sidste dag for at aftale et novembermøde mellem EU og Storbritannien.

Hvis aftalen ikke er i hus senest onsdag, vil et sådant møde blive udsat til midten af december, hvilket øger risikoen for et brexit uden aftale.

Briterne forlader efter planen EU med udgangen af marts næste år.

Derfor glæder det den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at der øjensynligt er fremskridt.

- Vi må se, hvad der kommer til at ske. Der skal være møde i det britiske kabinet i morgen.

- Vi venter også i spænding på, hvad der kan ligge i en sådan aftale. Men under alle omstændigheder er det i hvert fald positivt, at der er bevægelse, siger han til DR Nyheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce