Annonce
Udland

Britisk kæmpelufthavn gør klar til klimademonstration

Simon Dawson/Reuters
En mindre gruppe demonstranter er mødt frem ved Heathrow, hvor politiet er langt i overtal.

Europas travleste lufthavn, Heathrow i London, forsøger fredag at forhindre forstyrrelser i påsketrafikken.

Klimaaktivister fra gruppen Extinction Rebellion har varslet, at de vil "lukke" lufthavnen langfredag. Det er en af årets store rejsedage.

Fredag formiddag var der dog kun mødt en mindre gruppe demonstranter op for at fremsætte deres krav. De ønsker, at politikerne gør mere for at forhindre klimaforandringer.

"Er vi den sidste generation?", står der på et banner, som gruppen har medbragt.

De befinder sig fredag formiddag omkring en kilometer fra lufthavnen.

De fleste i den lille gruppe demonstranter er teenagere, der demonstrerer fredeligt ved at synge sange. Nogle græder.

- Jeg frygter for min fremtid, siger 17-årige Oscar Idle.

- Jeg ønsker at leve i et samfund, der ikke er katastrofalt, hvor der ikke vil være madmangel, skovbrande og orkaner, og hvor folk kan bo, siger han til Reuters.

Siden mandag har klimaaktivister blokeret flere broer og veje i London. Flere gange har de formået at forstyrre trafikken. Det skete blandt andet, da en aktivist limede sin hånd fast til et tog, som så ikke kunne køre videre.

Politiet har i løbet af de seneste fire dage anholdt omkring 500 aktivister.

Londons politi har opfordret gruppen til at genoverveje fredagens varslede aktion ved den store Heathrow-lufthavn.

Årsagen er, at demonstrationen kan "forårsage forstyrrelser og fortvivlelse hos tusindvis af rejsende - mange af dem familier - i løbet af påsken".

- Demonstranter kan godt forvente et stort politiopbud. Vi er fast besluttede på at holde lufthavnen kørende, lød det torsdag fra vicepolitidirektør Nick Ephgrave.

Heathrow har oplyst, at lufthavnen "samarbejder med myndighederne om at håndtere den forstyrrelse af lufthavnen, som demonstranterne kan udgøre".

Også i Frankrig er der fredag klimademonstration. Her forhindrer aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace ansatte i at komme ind i tre selskabers hovedkvarterer.

De ramte selskaber er oliegiganten Total, storbanken Société Générale og elselskabet EDF.

Greenpeace siger ifølge Reuters, at blokaden er en protest mod de tre selskabers engagement i olie- og gasindustrien.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce