Annonce
Udland

Britisk filmmager bag femdobbelt Oscar-vinder er død

Krigsfilm blev Michael Andersons første succes, som han fulgte op med "Jorden rundt i 80 dage".

Den britiske filmmager Michael Anderson, som instruerede "Jorden rundt i 80 dage", der i 1956 vandt en Oscar for bedste film, er død.

Det skriver den britiske avis The Times.

Anderson døde onsdag i sit hjem i Vancouver i Canada. Han blev 98 år. Hans karriere i filmens verden spændte over flere årtier.

Som søn af en skuespiller fik Anderson i sine teenageår små roller. Senere blev han assisterende instruktør hos et af Londons filmselskaber.

Den spirende karriere blev afbrudt af Anden Verdenskrig, hvor Anderson gjorde tjeneste, hvorefter han vendte tilbage til den britiske filmindustri.

Michael Anderson høstede i 1955 stor ros for "The Dam Busters", der udspiller sig under Anden Verdenskrig.

I 1970'erne gjorde han sig bemærket med science fiction-filmen "Logan's Run" om en fremtid, hvor alle bliver dræbt, når de fylder 30 år.

Men den største anerkendelse opnåede han med filmatiseringen af Jules Vernes roman fra 1873 om Phileas Fogg, der for at vinde et væddemål forsøger at rejse kloden rundt på 80 dage.

Filmen vrimlede med berømtheder i større eller mindre roller som for eksempel Frank Sinatra.

Hovedrollen havde David Niven, og filmen vandt fem Oscars i 1956. Michael Anderson måtte dog se statuetten for bedste instruktør gå til George Stevens for "Giant".

"Jorden rundt i 80 dage", der blev optaget på 110 lokationer og havde 68.000 statister i sving, blev et kæmpehit i biograferne.

Michael Anderson fulgte succesen op med film som "Operation Crossbow" og "The Quiller Memorandum".

I 1970'erne bevægede han sig over mod science fiction-genren. Først med "Logan's Run" i 1976 og derefter en tv-miniserie baseret på Ray Bradburys gennembrudsværk "Krøniker fra Mars".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce