Annonce
Udland

Britisk ekspert giver May 25 procents chance for succes

Den britiske kommentator Peter Kellner tvivler på, at premierminister Theresa May kan samle tilstrækkelig opbakning til den brexitaftale, hun har forhandlet på plads med EU.

I de næste 24-48 timer, når brexitplan er kendt, vil det ifølge kommentator bundfældes, hvor kritikerne står.

Det vil koste et par ministre, og premierminister Theresa May får en lang næse, når det britiske parlament afviser hendes skilsmisseaftale med EU.

Det vurderer Peter Kellner, som er tidligere chef for analyseinstituttet YouGov og mangeårig politisk journalist på blandt andet BBC.

Han har læst og regnet på de tidlige udmeldinger, der har været for og imod den tekniske aftale, som den britiske premierminister onsdag eftermiddag fremlægger for sine ministre i London, men som endnu ikke er kendt.

- Det er usandsynligt, men jeg kan naturligvis ikke sige det med sikkerhed, da flere af hovedaktørerne ikke har truffet en beslutning endnu, siger Kellner til Ritzau.

Mays første problem er, at hun står i spidsen for en mindretalsregering, der er afhængig af støtte fra det nordirske unionistparti DUP.

- DUP har sagt, at partiet vil stemme imod. Dertil kan vi lægge en række konservative parlamentarikere, som meget stærkt går ind for brexit og finder aftalen dårlig. De vil stemme imod. Det samme gælder flere pro-EU-stemmer i Det Konservative Parti, siger Peter Kellner.

Disse nejstemmer skal så vejes op imod, at nogle medlemmer af oppositionspartiet Labour vil stemme for.

- Jeg vil sige, at der er 75 procents chance for, at parlamentet ikke vil godkende det. Omvendt vil jeg ikke helt udelukke muligheden for, at der sker noget, som giver May en chance for at få det igennem, siger Kellner.

Han mener, at de næste 24-48 timer er specielt afgørende, da selve teksten bliver tilgængelig for politikerne senere onsdag. Så vil det bundfældes, hvor DUP og de konservative brexittilhængere står.

- Men hvis DUP i morgen siger: Vi har læst den. Den er uacceptabel. Vi stemmer imod den. Så er det forbi, siger den politiske kommentator.

Han vurderer ligeledes på baggrund af de politiske udmeldinger i London, at May kan miste et par ministre det kommende døgn. Men "det bliver ikke prominente ministre".

Theresa May begik ifølge Peter Kellner store fejl i begyndelsen af sin regeringsperiode efter folkeafstemningen om brexit i 2016.

- De fejl, som May begik, skete i de første uger og måneder af hendes regeringstid. Hun valgte eksempelvis hurtigt at indlede artikel 50-proceduren, før der var sket fremskridt.

Dermed "svækkede hun straks Storbritanniens forhandlingsposition", mener kommentatoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce