Annonce
Udland

- Briterne dræbte selv Litvinenko

Andrei Lugovoj var på vej til pressemøde i Moskva. Lugovoj hævder, at Alexander Litvinenko, den tidligere russiske agent, som blev myrdet med gift i London, var britisk spion. Lugovoj, som er tidligere russisk agent, og som anklages for at have myrdet eksspionen, sagde, at Litvinenko selv havde erkendt, at han var blevet rekrutteret af den britiske efterretningstjeneste.

Andrei Lugovoj, der er mistænkt for spiondrabet i London med det radioaktive stof polonium-210, prøver at lede mistanken over på den britiske efterretningstjeneste. Sludder og vrøvl, siger ekspert

Annonce

LONDON: Det var den britiske efterretningstjeneste. Eller mafiaen. Eller milliardæren Boris Beresovskij. Det var i hvert fald ikke mig.

Sådan lød det i korte træk i går fra Andrej Lugovoj, der er tidligere KGB-agent, og som er mistænkt for at have dræbt den tidligere spion Alexander Litvinenko.

Han siger, at Litvinenko selv havde erkendt, at han var blevet rekrutteret af den britiske efterretningstjeneste.

- Han har selv tilstået, at han blev rekrutteret, sagde Lugovoj.

Den britiske efterretningstjeneste MI6 havde også forsøgt at hverve Lugovoj selv, sagde han ved en pressekonference i Moskva.

- Englænderne tilbød mig i al væsentlighed, at jeg kunne finde kompromitterende materiale om præsident Vladimir Putin og hans familie, sagde Lugovoj.

Andrei Lugovoj lytter til et spørgsmål under pressemødet i går. Han siger, at han har beviser på, at Alexander Litvinenko blev myrdet af den britiske efterretnings-tjeneste. Det afviser briterne, der forgæves har forsøgt at få Lugovoi udleveret til en retssag i London.
Annonce

- Hænger ikke sammen

Men påstandene hænger slet ikke sammen, mener Bob Ayers, en amerikansk efterretningsekspert.

Litvinenko ville simpelthen være en alt for elendig spion til, at MI6 kunne bruge ham.

- Han forlod Rusland, dengang der stadig var noget, der hed Sovjetunionen. Han havde været væk i årevis, så hans viden om, hvad der sker i Rusland i dag, var yderst begrænset. Han var desuden kun underordnet officer i KGB, og russerne kan ikke lide ham. Det ville være dumt at hyre sådan en person til at lokke hemmeligheder ud af den russiske regering, siger Bob Ayers til Ritzau.

Ayers, tidligere CIA-agent, bor i dag i London, hvor han arbejder for et sikkerhedsfirma og er tilknyttet den anerkendte udenrigspolitiske tænketank Chatman House.

Alexander Litvinenko fotograferet kort før sin død. Han var blevet forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 og vidste, at hans liv ikke kunne reddes.
Annonce

Afviser udlevering

Han er overbevist om, at den britiske anklagemyndighed har solide beviser mod Lugovoj. Anklagemyndigheden begærede i sidste uge Lugovoj udleveret til retsforfølgelse i Storbritannien, en anmodning som den russiske regering afviser med henvisning til, at den russiske forfatning ikke tillader at udlevere statsborgere til andre lande.

- Før den britiske regering beder om at få Lugovoj udleveret, har de set beviserne grundigt igennem. De er sikre som bare pokker på, at de har gode beviser, så de ikke risikerer international ydmygelse, siger Bob Ayers.

På sit pressemøde i Moskva sagde Lugovoj, at den russiske eksilmilliardær Boris Beresovskij også arbejdede for MI6, og at drabet på Litvinenko var "kontrolleret af briterne." Men Bob Ayers savner beviser.

- Grundlæggende er det irrelevant i forhold til, hvem der dræbte Litvinenko. Den britiske anklagemyndighed tror, at Lugovoj gjorde det. Om Litvinenko var en spion eller en fin fyr, er interessante spørgsmål, men de er ikke relevante for drabsanklagen, slår han fast.

De indicier, der peger på Lugovoj som gerningsmanden, er blandt andet spor af den radioaktive isotop polonium-210, der blev brugt til at forgifte Litvinenko. Brugen af polonium-210 tyder på, at en stat står bag, og så alligevel ikke, forklarer Bob Ayers.

- Hvis den russiske regering ville sende en advarsel om, at man ikke skal spøge med dem, så er det her en god fremgangsmåde. Men hvis den russiske regering ville skille sig af med en irriterende tidligere underofficer, ville de ikke risikere en international krise med briterne. Litvinenko ville være faldet ud fra en bro og druknet i Themsen, mener Bob Ayers.

Alexander Litvinenko fotograferet 10. maj 2002.
Annonce

Blev hurtigt syg

Andrej Lugovoj var en af de tre russere, der 1. november 2006 mødtes med Litvinenko på Millennium Hotel i det centrale London. Timer efter mødet, hvor Litvinenko siger, at han drak te med russerne, blev han syg og hasteindlagt med tegn på forgiftning.

Undersøgelser viste siden, at Litvinenko, som døde 23. november, var forgiftet med polonium-210.

Britiske efterforskere har i forbindelse med efterforskningen af Litvinenkos død fundet spor af polonium-210 en række steder.

Meget betegnende falder disse spor i vid udstrækning sammen med den tidligere KGB-agent Andrej Lugovojs bevægelser.

Millennium Hotel i London, hvor Alexander Litvinenko drak te med blandt andre Andrei Lugovoj, kort før han blev alvorligt syg.
Kort før sin død besøgte Alexander Litvinenko også denne sushi-restaurant, Itsu, i London. Måske blev han forgiftet her. Eller også et helt andet sted. Efter hans død blev der fundet spor af polonium-210 mange steder - også i passagerfly på ruten mellem London og Moskva.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce