Annonce
Navne

Brian har en ph.d. i rensdyr: Brugte to år på at se på flokke af vilde rensdyr i ned til minus 30 grader

Rensdyrskindet, der hænger i Brians dagligstue uden for Bogense, har han fået af sin norske svoger. Foto: Dorthe Wolff
Som barn yndede han at se på fugle hjemme i barndommens have i Skotland. Som voksen tilbragte han 24 måneder på at betragte og studere vilde rensdyr på et koldt bjergplateau i Norge.

Brian Thomsons interesse for rensdyr kan spores tilbage til en bog, som den dengang 13-årige skoledreng fik stukket i hånden under søndagsskole hjemme i Skotland. Den handlede godt nok om fugle, men:

- Jeg var bare glædeligt overrasket over, at det ikke var en religiøs tekst, husker han.

Bogen blev læst, fugle blev studeret i barndomshjemmets have, og da skoletiden var slut, endte Brian Thomson med at følge interessen for naturen videre.

Annonce

- Da jeg var færdig med skolen, tænkte jeg "hvad skal jeg lave?". Det var ikke et instinktivt valg for mig at skulle på universitetet. Det, som jeg grundlæggende gerne ville, var at tage ud og se på fugle.

Det, han så faktisk gjorde, var at starte på skovbrug-studiet, for "hvis jeg læser skovbrug, så kommer jeg til at tilbringe meget tid udenfor, så der kan jeg se på mange fugle", lød logikken.

Under de tre års studier i skovbrug ved Edinburgh Universitet bredte Brian Thomson studiet ud til også at inkludere fag i dyreøkologi, og tidligt havde han en stor interesse for hjorte af en hver art.

Talte dyr hvert 15. minut

Efter endt studium fik han et stipendium fra The British Council (Det britiske råd) til at rejse til udlandet og studere et udvalgt emne i otte måneder. Og da Brian Thomson havde været på en mindeværdig ferie i Norge, da han var 17, valgte han at skrive til universitetet i Oslo. Dernæst til universitetet i Beograd, fordi han havde prøvet at være på vandretur i det daværende Jugoslavien og også havde syntes godt om det land.

Han fik ikke svar fra Beograd. Det fik han til gengæld fra universitetet i Oslo, som inviterede ham til at komme og studere vilde rensdyr sammen med et lille forskningshold med base i Trondheim. Og så rejste han af sted.

- Det, de gerne ville have mig til, var at observere og registrere præcist hvor lang tid dyrene - på forskellige tidspunkter af året - brugte på at gå, løbe, ligge og stå. Måden, jeg gjorde det på, var at lokalisere en flok af vilde rensdyr og placere mig på et sted, hvor de ikke lagde mærke til mig. Så sad jeg dér - på mit rensdyrskind, fordi det er dejligt varmt - og så talte jeg hvert 15. minut hvor mange dyr, der gik, løb, lå eller stod.

Billederne er taget i Hangarvidda, som er Norges største område med vilde rensdyr. Hangarvidda er et bjergplateau i det centrale sydlige Norge med et koldt, alpint klima året rundt og temperaturer ned mod -30 hver vinter. Fotos: Privat/Brian Thomson

Ind imellem registreringerne hvert 15. minut var der ikke meget andet at tage sig til end at betragte dyrene.

- Og ved at observere dem, time efter time, sæson på sæson, begyndte jeg at forstå vilde rensdyr og deres adfærd.

Annonce

Hvad vil de gøre nu?

Da enden på de otte måneder var nær, kom Brian Thomsons nærmeste chef fra Direktoratet for Jakt og Fisk i Trondheim til ham og sagde:

- Brian, det har været fantastisk at have dig her, men vi har et problem. Dit arbejde har været fremragende, og vi ved præcist, hvad de vilde rensdyr har foretaget sig de sidste otte måneder - men hvad vil de foretage sig de næste fire?


Det var nogle gange en helt spirituel oplevelse at være i bjergene så længe og så tæt på naturen. Det passede mig perfekt.

Brian Thomson


Og så kom der et tilbud på bordet med et månedligt honorar, som Brian Thomson ikke kunne modstå. Otte måneder blev til 12 og senere til 24, fordi universitetet var så begejstret for Brians arbejde med at observere rensdyrflokkene.

Blå bog

Brian Thomson blev født i Skotland og har læst på universitetet i Edinburgh, hvor han tog en bachelorgrad i skovbrug og dyreøkologi.

I 1970'erne fik han et stipendium fra Det britiske råd og rejste til Norge, hvor Oslo Universitet inviterede ham til med base i Trondheim at studere vilde rensdyr.

Her opholdt han sig i to år, og arbejdet i Norge endte med at udgøre det empiriske grundlag for den ph.d., han senere skrev med titlen "The behavior of wild reindeer in Norway".

Gennem sit liv har han arbejdet med skovbrug, dyreøkologi og naturbevaring så forskellige steder som Zambia, Alaska, Skotland og Solomon-øerne.

I dag bor han på et lille landsted nær Gyldensteen Strand, hvor han også nyder at betragte dyrelivet omkring sig. I Jylland har han en guddatter, og så tilbringer han gerne tid med andre internationale i Odense.

Efter de to år blev alt det undersøgende arbejde, som Brian udførte i Norge, grundlaget for den ph.d. i rensdyr, som i dag hører til hans cv. En ph.d. som det var ham magtpåliggende at navngive med en titel, der ikke var lang og uforståelig. Derfor fik afhandlingen den umiddelbare titel "The behaviour of wild reindeer in Norway" - eller oversat til dansk "Adfærden blandt vilde rensdyr i Norge".

Annonce

Spirituel oplevelse

Og hvad har han så brugt den til efterfølgende, tænker du måske?

- Ligesom for mange andre skete der det, at jeg fik ph.d.'en, og så går livet videre, og man begynder på andre ting. Dermed ikke sagt, at det ikke var en kæmpe del af mit liv. Det var nogle gange en helt spirituel oplevelse at være i bjergene så længe og så tæt på naturen. Det passede mig perfekt.

Interessen for dyr og natur har Brian Thomson langtfra lagt fra sig og har siden hen blandt meget andet arbejdet i en "wildlife park" i Skotland. I dag nyder han at betragte dyrelivet omkring sig i sin danske bolig uden for Bogense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Erhverv For abonnenter

Fra pædagogmedhjælper til udvikler i stort it-firma: Nu kan indiske Deepti igen bruge sine kompetencer: Jeg er meget taknemmelig

Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce