Annonce
Udland

Brexit-uro: Fire ministre forlader Mays regering

Brexitminister Dominic Raab har torsdag morgen meddelt, at han forlader Theresa Mays regering i protest mod den brexitaftale, der er på bordet. (Arkivfoto)

Utilfredshed med det brexitudkast, Theresa May har præsenteret, får ministre til at gå af på stribe.

Hele fire ministre eller viceministre har torsdag morgen meddelt deres afgang fra premierminister Theresa Mays regering.

Blandt dem er den britiske minister for brexit, Dominic Raab.

Få minutter inden, at May klokken 11.30 dansk tid gik i gang med at præsentere aftaleudkastet for det britiske parlament, kom så nyheden om, at også en af de britiske viceministre for brexit, Suella Braverman, forlader regeringen.

Arbejds- og pensionsminister Esther McVey har ligeledes meddelt premierminister Theresa May, at hun forlader regeringen.

Brexitminister Dominic Raab meddeler i en besked på Twitter, at han trækker sig i protest mod den aftale, der er fremlagt for Storbritanniens udtræden af EU.

- Jeg beklager at måtte meddele, at efter mødet i går om brexitaftalen, må jeg træde tilbage, skriver Raab.

Han tilføjer, at den del af Mays plan, der handler om Nordirland, "udgør en meget reel trussel" for Storbritanniens integritet.

Det mest omstridte element i brexitudkastet er den såkaldte backstop-plan, der handler om at Storbritannien bliver i en toldunion med EU, indtil en handelsaftale er på plads.

- Ingen demokratisk nation har nogensinde underskrevet en aftale, der binder landet til så omfattende et system, skriver Raab.

- Jeg kan ikke forene betingelserne i den foreslåede aftale med de løfter, vi afgav til landet i vores erklæring ved det seneste valg. Det er helt grundlæggende et spørgsmål om offentlighedens tillid, mener Raab.

Det er anden gang i år, at en brexitminister forlader Mays regering. Raab har siddet på posten siden juli, hvor hans forgænger, David Davis, gik af på grund af utilfredshed med den såkaldte Chequers-plan.

Også Shailesh Vara, som er britisk viceminister for Nordirland, har torsdag morgen meddelt, at han træder ud af regeringen på grund af utilfredshed med brexitaftalen.

Vara skriver i et brev, der er offentliggjort på Twitter, at det britiske folk stemte tydeligt for at forlade EU, og det må regeringen føre ud i livet.

- Men den aftale, der er lagt frem, gør ikke det, idet den efterlader Storbritannien på en mellemvej uden nogen tidsfrist for, hvornår vi vil blive en suveræn nation, lyder kritikken fra viceministeren.

Dermed er regeringen er ramt af fire minister-opsigelser, efter at May onsdag fik opbakning i sin regering til at gå videre med aftaleudkastet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce