Annonce
Udland

Brexit-krisen har skærpet briters interesse for politik

Uk Parliament/Reuters

Politik er skræmmende og et stort pres, men jeg vil ikke lade mig slå ud af det, siger 17-årig studerende.

Mens brexit har skabt en dyb splittelse i Storbritanniens befolkning, så har krisen dog medført mindst en klar vinder: de britiske universiteters samfundsvidenskabelige og politiske fakulteter.

Siden debatten om EU tog til i forbindelse med den britiske EU-folkeafstemning i 2016, er antallet af ansøgere til politiske studier steget 28 procent. Det viser en opgørelse fra optagelsesorganet Ucas.

Antallet af ansøgninger er steget fra 34.275 i 2013 til 47.445 i 2018, viser tal fra Ucas, som administrerer ansøgninger til de højere læreanstalter i landet.

Udviklingen på fakulteterne modsvares af en tilsvarende trend i interessen for politiske kurser på forskellige skoler og institutioner landet over.

Antallet af studerende, som er kommet ind på politiske kurser i den fem år lange periode, er steget med 27 procent til 7990.

På Liverpool University siger en professor i politik, Jon Tonge, til BBC, at andre dramatiske politiske begivenheder har bidraget til udviklingen.

- Den skotske folkeafstemning om uafhængighed og parlamentsvalget i 2015 har været med til at skærpe interessen for politik, siger han og tilføjer:

- Den hårde - og ofte giftige - tone i debatten på sociale medier har også gjort indtryk på unge. Det er frygteligt at sige det, men desto mere usund og desto mere splittelse, der skabes af debatten, desto bedre er det for politik, siger Tonge til BBC.

Christopher Massey, lektor i politik på Teesside University, siger til BBC, at også valget af Donald Trump til USA's præsident og klimaaktivisterne som Extinction Rebellion har haft stor betydning.

- I dag kan man ikke undgå politik. Det overgår endda populærkulturen med medieberømtheder på forsiderne, fordi folk ved, at det skaber vores tilværelse, siger Christopher Massey til BBC.

En ung studerende på York College, Ted Hollas, siger til BBC, at han vil studere politik efter at have fulgt brexit meget tæt.

- Jeg hører folk sige, at brexit keder dem, men jeg er virkelig interesseret i hver eneste ny udvikling. Jeg sætter pris på dramaet. Jeg tror, at jeg vil gå ind i politik. Det er sikkert skræmmende og et stort pres, men jeg vil ikke lade mig slå ud af det, siger den 17-årige Ted Hollas.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce