Annonce
Udland

Brasiliens øverste domstol afviser at løslade ekspræsident

Adriano Machado/Reuters
Brasiliens højesteret udsætter afgørelse i appelsag om den korruptionsdømte ekspræsident Lula til august.

Brasiliens højesteret har afvist en anmodning fra landets fængslede ekspræsident Luis Inacio de Silva om at blive sat på fri fod.

Lula, som den venstreorienterede ekspræsident normalt kaldes, havde anmodet om at blive løsladt, indtil domstolen har taget stilling til hans påstand om, at dommer Sergio Moro, som i 2017 idømte ham en lang fængselsstraf i en korruptionssag, var inhabil.

Men de fem dommere, som var til stede under retsmødet tirsdag, afviste at løslade Lula indtil appelsagen er behandlet.

Med stemmerne tre for og to imod besluttede dommerne at udsætte afgørelsen i sagen til august.

Sergio Moro er i dag justitsminister i Brasiliens højreorienterede regering.

Han nægtede i sidste uge under en høring i senatet at have samarbejdet med anklagemyndigheden i korruptionssagen mod Lula.

Justitsministeren hævdede derimod, at en kriminel organisation står bag en lækage af hans private sms'er som dommer.

Det er blandt andet disse beskeder, der har rejst tvivl om det bevismateriale, der fældede Lula for korruption.

Det var det amerikanske medie The Intercept, der i begyndelsen af juni kunne fremvise skriftlige korrespondancer mellem daværende dommer Sergio Moro og efterforskere i en korruptionssag mod Lula.

Lula blev i juni 2017 dømt til 12 års fængsel i den første af flere korruptionssager mod ham.

I april 2018 begyndte han at afsone, og han er siden blevet dømt i endnu en sag om korruption.

Den første dom blokerede Lulas mulighed for at stille op til præsidentvalget i 2018. Trods sin dom ville han ifølge meningsmålinger have haft gode chancer for at slå højrefløjskandidaten Jair Bolsonaro, som vandt præsidentvalget.

Lula var præsident i Brasilien fra 2003 til 2011 og opnåede en uhørt stor popularitet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce