Annonce
Kultur

Brandvarm Larsen tilbage: - Rabalderstræde overgiver sig aldrig

Kim Larsen fylder måske lige mindre i jakken efter et halvt år med sygdom, men stemmen har på ingen måder taget skade af en pause viste han torsdadg aften i Nyborg. Foto: Michael Nørgaard

72-årige Kim Larsen havde tanket masser af energi, da han og Kjukken indtog scenen i Nyborg på en følelsesladet torsdag aften i den første koncert efter et halvt års sygdomsforløb.

I januar aflyste han alle sine koncerter på grund af sygdom, men torsdag aften var Kim Larsen tilbage på scenen, da han og Kjukken lagde Den Grønne i Nyborg ned med en følelsesmæssig musikalsk forhammer.

Efter et halvt års ufrivillig pause spadserer han storsmilende ind på scenen, og den nervøsitet, der måske sidder gemt i alle - inklusiv Larsen og musikerne i Kjukken - er hurtigt væk.

Larsen er tilbage og han er ikke bare lun, men brandvarm på en fin sommeraften foran en udsolgt græsarena ved siden af Nyborg Slot, hvor 2500 gæster venter spændt.

Allerede fra første nummer "Det er i dag et vejr", som på ingen måder er en standard i hverken sætlisten eller som åbner til Kim Larsens koncerter, viser Kim Larsen og bandet, hvor stor betydning det har at være tilbage.

"Nu vil jeg glemme rent, at det var vinter", synger Larsen i tredje linje. Det er i den grad sommer på den Den Grønne i Nyborg, men det er også lysere tider for sangeren, som tydeligvis nyder at være tilbage på scenen efter nogle mørke måneder.

Annonce

Kim Larsen og Kjukken.
Den Grønne, Nyborg, torsdag den 28. juni.

Det Er I Dag Et Vejr
Tarzan Mama Mia
Christianshavns Kanal
Sømand Ombord
Den Lige Vej
De Smukke Unge Mennesker
Nostalgi
Kloden Drejer Stille Rundt
Vinternat
Papirklip
Det Bedste Til Mig Og Mine Venner
Gør Mig Lykkelig
Som Et Strejf Af En Dråbe

(akustisk sæt)

Hvis Din Far Gir Dig Lov
Blip Båt
Hvad Mon De Siger
Pianomand
Byens Hotel

Strengelegen
Gammeldags Mand
Moder Jord
Jutlandia
Køb Bananer
This Is My Life
Rabalderstræde
Midt om natten

Ekstranumre:
Sammen og hver for sig
Fru Sauterne
Langebro

Der var ikke et ord om sygdomsforløbet eller den lange pause fra Kim Larsen, da han og Kjukken startede en længe ventet tour i aftes i Nyborg. Foto: Michael Nørgaard

Vi elsker dig Kim

Han er sit sædvanlige store flabede smil og Kjukkens medlemmer virker mindst lige så glade og begejstrede for at være tilbage som chefen. Guitarist Karsten Skovgaard og bassist Jesper Haugaard griner om kap, mens de vrider i strengene. Glæden over at stå på scenen igen med Larsen, der dog sidder på sin røde stol, som han har gjort det på scenen siden 2015, lyser ud af dem.

"Tarzan Mama Mia", "Christianshavns Kanal", "Sømand Ombord" følger efter, mens impresario og rytmeguitarist Jørn Jeppesen også drister sig til et stort smil, da en kvinde i publikum råber: - Vi elsker dig Kim!

- Mange tak, svarer Larsen høfligt fra sit podie, før han gør regnskabet op i nummeret "Den Lige Vej" med vanlig selvironi og tyk charme under sixpencen.

Klassikerne står i kø i Larsens sangbog, men når han synger om, at "der var momenter af kærlighed", så tager man gerne en af de nye også på sådan en aften.

Livet er langt

Studenterne og de smukke unge mennesker får en hilsen og sang, der passer til, før der bliver plads til ren "Nostalgi" og "Vinternat". Larsen løfter foden og banker den ned i gulvet, mens han griner tværs over gulvet til Karsten Skovgaard. Den aldrende sanger fylder mindre i de grå bukser og jakken, men der er stadig masser af gnist og spark i ham.

"Livet er langt, lykken er kort", kan alle her synge med på, men nummeret "Papirklip" får alligevel en anden klang denne aften, hvor gensynet med Larsen luner, selv om sommeraftenen sådan set er varm nok i sig selv.

Larsen vil ha' det bedste til "alle mine venner" og Skovgaard viser, at han har husket at øve sig, selv om de har holdt pause i vintermånederne, før publikum synger med på "Gør Mig Lykkelig" i en grad, så Kim Larsen må bryde ind - hvilket han naturligvis undskylder for.

Efter den sædvanlige pause rykker trommerslager Jens Langhorn ned på scenegulvet med en enkelt tromme og Skovgaard, Haugaard og Jeppesen rykker også tættere på Kim Larsen til et fabelagtigt akustisk sæt, hvor man i den grad kan mærke, hvor meget det betyder for alle fem at være sammen på den scene igen.

Himmelsk skovtur

"Hvis Din Far Gi'r Dig Lov" lyder lige så gnistrende ungdommelig, som da en meget yngre Kim Larsen sang den for første gang for mange år siden.

Gud, hvor går det godt, fristes man til at mene, og det synger Larsen også fra scenen i "Blip Båt", før klyngen på midten af scenen bryder op og kaster sig ud i den ventede klassikerkavalkade fra "Strengelegen" til "Jutlandia", "Køb bananer" og "This Is My Life".

Nok er der rust, der skal bankes af, toner, der ikke sidder lige i skabet eller rundgange, der får lov at køre en gang for meget, men det er svært ikke at blive ramt af den glæde og energi, der vælter ud over scenekanten fra de musikalske legekammerater. De har øje for hinanden, der er gnist i øjnene - og måske et strejf af en enkelt dråbe.

Og det er sgu rørerende - mere end nok til at udløse den femte stjerne til en ellers noget standard Larsen-koncert.

Smid frygten ud, det er dit og mit liv, synger Larsen på det bedste engelsk, han kan. Og mener det, før han understreger, at "Rabalderstræde" aldrig overgiver sig. Det måske mest klassiske danske rock-refræn brager ud over Den Grønne, så selv gratisterne på volden ved siden af kan pådrage sig en permanent høreskade.

Larsen letter på hatten og går en tur ud over "Langebro", før det er slut.

Dog blot for denne gang, for det er kun lige begyndt igen, og Kim Larsen er i den grad tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce