Annonce
Læserbrev

Brandts var kendt internationalt og af fynboerne

Læserbrev: Peter Hagmund-Hansen anmelder i Fyens Stiftstidende 1. oktober Brandts Kunstmuseums udstilling med den italienske tegneserieskaber Hugo Pratt i positive vendinger. Men Hagmund-Hansen efterlyser samtidig andre kunstneriske retninger end tegneserien. Brandts har jo netop navn et kinstmuseum, og det har nu hele fem etager til at vise, hvad der sker i dansk og international billedkunst udover fokuseringen på visuel kultur i et bredere snit.

Direktør Mads Damsbo siger til Fyens Stiftstidende 13. oktober, at han er på vej til at have opgraderet Brandts til en version 2.0. Det vil omfatte, at Brandts er af international standard, er samlet i ét hus, og at indgangen er flyttet tilbage til sin oprindelige plads. Brandts skal cementeres i folks hukommelse og være særegent, siger han. Han siger desuden, at Brandts var kendt for at være en ombygget industribygning. Her mener jeg, at Damsbo glemmer kunsthallens mangeårige historie, og at han sætter parentes om, at han blev direktør for en institution, som allerede havde internationalt format.

Fra 1989 var Karsten Ohrt direktør for Kunsthallen Brandts Klædefabrik, herefter blev han direktør for Statens Museum for Kunst og senere for Ny Carlsbergfondet. I de 18 år han ledede Brandts lærte vi, personalet og Odense by, ham at kende som en usædvanlig dygtig og motiverende leder, en innovativ kunsthistoriker, en fremtrædende kommunikator og efterspurgt sparringspartner for erhvervslivet. Han fik i samarbejde med Odense Kommune bygget den nye fløj med det dobbelthøje rum specielt til den nye kunst. Det var under Ohrts ledelse, at Kunsthallen Brandts fik ry i Danmark og i udlandet som et betydningsfuldt udstillingssted.

Det, Kunsthallen Brandts blev kendt for, var de populære kunst- og sanseudstillinger for børn, de store maleriudstillinger som "Hist hvor Vejen… Danske maleres syn på Fyn gennem 200 år", Picassoudstillingen sammen med Pontus Kjerrmans mytologiske skulpturer, "Dialog med det Andet" med 30 af de største internationale kvindelige kunstnere, rækken af temaudstillinger og soloudstillinger med fremtrædende danske kunstnere, udstillinger med kunst fra Cuba, Peru og Grækenland, udstillingerne "Proms" i 1990'erne med unge talenter som Superflex, Tal R, Kirstine Roepstorff og mange andre, der i dag er verdenskendte. Der blev opbygget et billedværksted for børn og unge, skabt en venneforening og en erhvervsklub, og der blev etableret samarbejdspartnere i ind-og udland til udveksling af udstillinger.

Når vi deltog i internationale konferencer, var vi et efterspurgt sted. Kunsthallen Brandts var kendt både lokalt og globalt. Jeg tror, det var fordi vi satsede på et stærkt varieret kunstnerisk og kunsthistorisk udstillingsprogram og fordi vi formidlede den unge kunst og samtidskunsten. Der var i personalet en stærk tro på, at denne udstillingspolitik var vigtig.

Jeg følger spændt version 2.0s udvikling, og at Brandts Kunstmuseum bliver det fyrtårn, som vi drømmer om. Og jeg håber, at kunsten igen får råderum på Brandts. Der sker så vildt meget i samtidskunsten nu. Luk den ind igen. Tegneserier og superhelte kan være underholdende, men det kan samtidskunsten også. Den kan desuden nå de dybder af politisk realisme, af ny-materialisme og af de betydningsfulde ting, der sker omkring os lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce