Annonce
Middelfart

Brandlukket værtshus åbner snart igen: - Vi var ikke klar over, vi betød så meget

Værtshusfar Henrik Rasmussen satser stærkt på at kunne genåbne Guldkronen i løbet af uge 13, efter en brand hærgede tagetagen. I øjeblikket er der ved at blive sat nye gipslofter op. De gamle blev ødelagt af vand i forbindelse med slukningsarbejdet. Foto: Peter Leth-Larsen.
Det går planmæssigt fremad med genopbygningen af værtshuset Guldkronen i Middelfart, der øjner åbningsdagen efter den voldsomme brand for mere end tre uger siden.

Middelfart: For mere end tre uger siden kunne han se flammer, der skød op af Guldkronens tag og brandfolk, der kæmpede en brav kamp.

Siden har håndværkere og forsikringsfolk været i sving, og nu kan ejeren af det legendariske værtshus, Henrik Rasmussen, se en ende på genopbygningen.

Værtshusejeren forventer, at Guldkronen igen kan servere frokost og øl og vin i løbet af den sidste uge i marts.

Genopbygningen har de sidste uger gået planmæssigt.

- Det går måske lidt bedre, end folk i forsikringsbranchen havde regnet med. Vores lofter og gulve tog skade. Dem brækkede vi ned og er ved at sætte nye op. Vi har arbejdet i restauranten, og så skal hele førstesalen bygges op på ny, fortæller Henrik Rasmussen.

Fyns Politi har tidligere slået fast, at det var en reparation af tagpappet på værtshuset, der midt i februar udløste den voldsomme brand, hvor den øverste etage udbrændte, mens dele af restauranten tog skade af vand og sod.

Annonce

Ejere bliver holdt skadesløse

Det er i første omgang restauranten, værtshusejeren forventer at åbne op for med udgangen af marts, hvorefter der skal et arbejde i gang med at genopbygge førstesalen.

Malerier og møbler er ved at blive rengjort hos et skadeservicefirma i Fredericia, og Henrik Rasmussen forventer ikke at tabe penge på de seks lukkede uger.

- Vi har en driftstab-forsikring, så på den måde bliver vi holdt skadesløse. Forsikringsselskabet har været meget rare at have med at gøre i hvert fald, nævner han og glæder sig over den store opmærksomhed og opbakning, han og konen har oplevet.

Massevis af kommentarer fra nær og fjern er strømmet ind. Der er sågår kommet hilsener fra turister fra Tyskland og Holland, der en gang har besøgt Middelfart-værtshuset.

- Det var vi også lidt overraskede over. Vi var egentlig slet ikke klar over, at vi betød så meget for Middelfart, som vi gør, understreger Henrik Rasmussen.

Guldkronen beskriver sig selv som Danmarks eneste fem-stjernede værtshus. Det har eksisteret under samme navn siden 1933.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce