Annonce
Udland

Brand i Notre Dame blev måske udløst af cigaret

Eric Feferberg/Ritzau Scanpix
Anklagemyndighed fastslår, at der ikke er tegn på, at brandkatastrofe skyldtes en påsat brand.

En cigaret eller en elektrisk kortslutning er blandt de mulige årsager til branden i Notre Dame kirken i Paris. Det siger talsmænd for den franske anklagemyndighed, som fastslår, at der ikke er tegn på, at katastrofen skyldes en påsat brand.

Myndighederne fastholder dog, at der kan være tale om forsømmelighed eller skødesløshed - for eksempel et cigaretskod, som ikke var slukket ordentligt.

Chefanklageren i Paris, Remy Heitz, siger, at de foreløbige undersøgelser er baseret på afhøringer af flere end 100 vidner.

Branden, som brød ud den 15. april, medførte, at katedralens spir og tag kollapsede. I denne uge begynder bygningsarbejdere at nedtage de stilladser, som omgav spiret, der var ved at blive renoveret, da brandkatastrofen skete.

- De omkring 50.000 stålrør i stilladserne blev under branden ophedet til over 800 grader, siger Christophe-Charles Rousselot som leder den velgørenhedsstiftelse, som spiller en afgørende rolle ved genopbygningen af kirken.

Han tilføjer, at nedtagningen af stilladserne er ekstrem kompliceret, da vægge og andre strukturer skal sikres på alle måder, inden den omfattende restaurering kan begynde.

Den 850 år gamle katedral blev før branden årligt besøgt af 13 millioner mennesker. Nu er det for farligt at gå derind.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har erklæret, at kirken skal stå klar igen inden fem år. Det vil sige, at Notre Dame skal være renoveret inden 2024, hvor Frankrig er vært ved De Olympiske Lege.

Donorer har lovet at bidrage med op til i alt 850 millioner euro, knap 6,4 millioner kroner.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce