Annonce
Assens

Brand i kirke koster godt to millioner kroner

Menighedsrådsformand Lars Kristian Pedersen midt i den røgskadede kirke. I baggrunden ses arkitekt Martin Jonø (t.v.) i samtale med håndværker, der besigtigede Kerte Kirke med henblik på at give tilbud på renoveringsarbejderne.

Flere lokale håndværkere valgt til at renovere Kerte Kirke. Arbejdet er gået i gang.

Annonce

Kerte: Soden er netop blevet vasket af bænkene i Kerte Kirke, som blev hærget af røg, da en brandstifter satte ild til kirkedøren fredag den 13. november 2015.

Restaureringsarkitekt Martin Jonø, der koordinerer renoveringen, har efter en indbudt licitation valgt, hvilke firmaer, der skal udføre de konkrete opgaver.

Hvor meget renoveringen vil koste, ønsker han ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om.

- Jeg har ikke haft tid til at regne det sammen. Jeg har prioriteret at få igangsat afrensningen, fortæller Martin Jonø fra C & W Arkitekter i Svendborg.

Heller ikke menighedsrådsformand Lars Kristian Pedersen har haft lommeregneren fremme, men han har dog et løseligt overslag.

- Jeg havde håbet, det ville koste under to millioner kroner, men det bliver over to millioner, kan jeg se, siger Lars Kristian Pedersen om renoveringen, der har menighedsrådet som bygherre.

- Det er utroligt, hvad sådan en - undskyld jeg siger det - tosse kan ødelægge, siger Lars Kristian Pedersen om den ukendte brandstifter.

Ilden fra bålet foran kirkedøren udviklede røg, som trængte ind i kirken, der fra gulv til loft blev sodskadet i en sådan grad at alt - inklusive orgel, lysekroner, epitafium, salmebøger, bænke og løbere skal renoveres eller udskiftes.

Havde det ikke været for soden, skulle væggene have set ud som den lyse plet.
Annonce

Afrensning sker først

Første del i renoveringsprocessen er afrensning som enten sker i selve kirkerummet eller for løsdelenes vedkommende hos de udførende håndværkere.

Derpå skal bænkene afdækkes og et stillads rejses.

- Så skal der foretages en kalkprøve, som viser, hvordan kalkningen skal foregå, siger Martin Jonø.

Malermester Claus Andersen fra Aarup skal udføre malerarbejdet. Og han er kun en af flere lokale håndværkere, som skal stå for den praktiske udførelse af renoveringen.

Andre lokale firmaer er Tømrer/Snedkerfirma Henning Hansen, Hjorte, vvs-firmaet Cooltherm, Aarup og Murerfirmaet Rishøj, Gelsted.

Valget af lokale firmaer er et bevidst valg.

- Vi besluttede - i videst mulige omfang - at invitere lokale firmaer til at afgive tilbud, fortæller Lars Kristian Pedersen.

Hvis alt går vel vil renoveringen af Kerte Kirke være afsluttet inden december i år, sådan at julearrangementerne kan foregå, hvor de hører til - i kirken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce