Annonce
forside

Brand er svær at slukke: Store bjerge med brændende flis skal flyttes fra fjernvarme

Hele søndag arbejdede brandfolk og Marstal Fjernvarme på at flytte det brændende flis til en nærliggende mark. Branden er selvantændt. Foto: Andrea Bisgaard
  • Lørdag morgen udbrød der brand i de store bjerge af flis, som ligger udendørs ved Marstal Fjernvarme.
  • Brandvæsenet og Marstal Fjernvarme begyndte søndag af flytte flisen til en nærliggende mark, så branden ikke udvikler sig.

Marstal: Brandfolk hele weekenden arbejdet intensivt på at slukke en brand, som er opstået i de store bjerge af flis, som ligger udendørs ved Marstal Fjernvarme.

Lørdag morgen klokken 7.30 opdagede en forbipasserende to meter høje flammer fra flisbjerget. Branden er selvantændt og skyldes formentlig, at der ligger nogle metalspåner i bunken, og at bjerget er blevet for stort, fortæller Henrik Friis, der søndag var indsatsleder.

- Når en flisbunke får en vis størrelse, kommer der så meget tryk på, at flisen til sidst har risiko for at selvantænde. Især hvis der også er metalspåner i bunken, forklarer han.

Lørdag forsøgte brandvæsenet at slukke flisbjerget, som er cirka 15 meter højt og 30 meter bredt, men bunken blev ved med at brænde. Derfor blev det besluttet, at flisen skulle fjernes fra fjernvarmeområdet.

Søndag har lastbiler med rygende flis kørt i pendulfart mellem fjernvarmeværket på Skolevej og en mark på hjørnet af Reberbanen og Knasterbjergvej, hvor flisen er blevet læsset af i mindre bunker.

- Det er ikke til at sige, hvor lang tid arbejdet vil stå på. Alt flis skal køres væk, fortæller Henrik Friis.

Annonce
Mindre bunker med ulmende flis er blevet lagt på marken på hjørnet af Reberbanen og Knasterbjergvej. Foto: Andrea Bisgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce