Annonce
112

Brancheforening: Tjek op på køber, inden du sender varen

Kommunikationschef Henrik Theil, FDHI. Pressefoto
Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) ser mange variationer af svindel og falske indkøbere og opfordrer sine medlemmer til bedre kontrol
Annonce

Svendborg: Kommunikationschef Henrik Theil, Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), ser mange varianter af bedrageri over for internetbutikker.

- Man forklæder sig for eksempel som kommune eller som en virksomhed og ringer og siger, at "det er da et rigtigt godt tilbud, I har på de der kontorstole. Dem vil vi rigtig gerne købe nogle af". Og så opgiver man kommunens rigtige betalingsoplysninger - et såkaldt EAN-nummer, men et falsk navn og telefonnummer, som der kan ringes tilbage på.

- Derefter siger man, at man gerne vil have stolene leveret til en eller anden pakkeboks eller adresse, hvor kommunens folk senere vil komme og hente dem. Eller man står selv parat og kvitterer med falsk navn for modtagelsen til fragtmanden.

- Vi bliver ofte overrasket over kreativiteten og det relativt høje professionelle niveau, bedrageriet foregår på, siger Henrik Theil.

Og det er oftest netbutikkerne, der bliver sorteper.

- Der er mange varianter af den type svindel, men ofte opdages den først, når betalingen udebliver, fordi kommunen eller virksomheden ikke vil kendes ved regningen.

- Det er næsten altid sælger, der bliver taberen, siger han.

Det sker også, at kommunen - eller hvis det er en virksomhed - ved uopmærksomhed kan komme til at betale for nogle varer, de ikke har fået .

Henrik Theil opfordrer derfor sælgeren til ikke at lade sig formilde eller lokke af en god handel uden først at kontrollere, at kunden er den, han eller hun udgiver sig for.

- Ring til kommunens eller virksomhedens hovednummer, spørg efter det navn, der er opgivet, og kontroller, at det er den rigtige køber. Ofte har man jo fra svindleren fået opgivet falsk navn og et nummer til en telefon med taletidskort, siger han.

- Man skal bare én gang have prøvet at blive udsat for de her falske indkøbere, så sørger man for at tjekke dem hver gang, siger Henrik Theil.

Hvad betyder EAN?

EAN står for European Article Number og er et nummer, som alle offentlige institutioner skal have.

EAN-nummeret bruges primært, når en virksomhed skal foretage e-fakturering til det offentlige.

EAN-nummeret kan rekvireres fra den kommune eller region, den offentlige institution befinder sig i.

EAN er dog ikke helt retvisende, eftersom systemet er blevet udvidet til hele verden og ikke længere kun dækker Europa. Det internationale navn er ”global location numbers” og kan forkortes til GLN.

EAN bruges stadig som betegnelsen for dette nummer, da det er det mest anvendte navn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce