Annonce
Odense

Brækkede fem ribben: Smattede blade tyranniserer Odenses cyklister

Jægerhusstien munder ud ved Gammelsø - et sted, hvor der i øvrigt er fuld stop. De glatte blade gør dog intet godt for, at befalingen skal efterkommes. Foto: Kristian Isaksen
Efterårets løvfald har sjældent generet Odenses cyklister, som det gør i år, hvor besparelser på renholdet af cykelstierne viser sin tydelige konsekvens. Flere tungt trafikerede færdselsårer er deciderede farlige at køre på, lyder det fra borgerne.

Odense: Hvis du er en af de mange tusinde odenseanere, der hver morgen fragter dit legeme på arbejde ved hjælp af din cykel, har du måske også bemærket, at det på visse ruter kræver en mere koncentreret indsats at holde sig i sadlen end normalt.

Bladene er faldet af træerne og de lander, hvor det passer dem - deriblandt på cykelstierne.

Her er løvfaldet blevet vædet af den kolde, tunge novemberregn og har i ledtog med hjul, barnevogne og stampende fodsåler mikset sig sammen til en smattet cocktail, der kræver pigsko eller slædehunde at bevæge sig sikkert på.


Vi har cyklet 318 mandage de seneste syv år og aldrig - aldrig - har vi oplevet så mange blade som nu, og vi skulle nok vide, hvis det havde set sådan ud før

Ole Klæstrup


Fejemaskinerne plejer at rydde, inden stiernes tilstand, når dette kritiske punkt. Men ikke i år, hvor sparekniven har skåret en stor del af fejningerne væk fra budgettet - til stor gene for byens pedalerende pendlere.

Supercykelstier i vælten

Ifølge kommunens hjemmeside er der over 560 kilometer cykelsti i Odense. At ikke samtlige kilometer kan blive tildelt lige megen opmærksomhed, er ikke det, der bringer sindene i kog rundt omkring i befolkningen.

Forundringen består i, hvorfor hovedfærdselsårerne er blevet forsømt.

Redaktionen har modtaget hundredvis af tilkendegivelser på grelle eksempler, og det springer i øjnene, at supercykelstierne og andre vigtige ruter bliver nævnt gentagne gange.

Langesøstien, Jægerhusstien, Søhusstien, Fruens Bøge skovsti og Falen for bare at afsløre nogle stykker.

- Jeg er væltet et par gange på Falens cykelsti, hvor boldbanerne ligger inde til højre (til venstre på dette billede). Det er glat og umuligt at se skillelinjen imellem asfalt og græs - og forhøjningen er ret markant. Der opstår farlige situationer - det har jeg mærket på egen krop, fortæller Ole Sørensen fra Sanderum. Foto: Kristian Isaksen

Flere lader forstå, at styrt-frekvensen er langt højere end normalt i november og betegnelsen "livsfarlig" slynges ud i flæng.

På baggrund af henvendelserne kørte avisen selv ud for med egne øjne at se og vurdere ruternes tilstand, og det krævede ikke mange sekunder på de udvalgte stier at analysere sig frem til, hvorfor der kan opstå farlige situationer.

Flere steder er det umuligt at se, hvor grænsen mellem asfalt og jord er trukket. Andre steder er belægningen af blade så tyk, at det føles som at køre i en blanding af is og mudder.

Endelig opstår pladsproblemerne, når der kommer modkørende. De fleste cykelstier er dobbeltrettede og sædvanligvis brede nok til to cykliststrømme.

Der er alle steder skabt et smalt spor - som i øvrigt ikke er slidt ned til asfalten - som tvinger den ene af parterne ud i smattet og måske endda helt væk fra cykelstien.

Som brun sæbe

- Det er en helt ny situation, vi aldrig har set før.

Ole Klæstrup er manden bag Team My Heart - en gruppe cykelmotionister, der alle har det tilfælles, at de er hjertepatienter.

Hver mandag mødes de og forcerer store dele af Odenses cykelstisystem, og de har kun aflyst i tilfælde af storm.

Fra ishockeyhallen til Korup ser Langesøstien sådan ud hele vejen. Det ser måske ikke så slemt ud, men hvor det ligner asfalt, er det faktisk bare blade, der er mast sammen - og de er glatte. Foto: Kristian Isaksen

- Vi har cyklet 318 mandage de seneste syv år og aldrig - aldrig - har vi oplevet så mange blade som nu, og vi skulle nok vide, hvis det havde set sådan ud før, fortæller formanden.

Han har altid pralet over for sine jyske medcyklister, der har lyttet misundelsesværdigt på hans beretninger fra Odense - en by, der sætter cyklisternes vilkår på øverste klinge. Men praleriet er forstummet på det seneste.

- Det er som at køre i brun sæbe. Et af vores medlemmer styrtede for nogle uger siden på grund af bladene og brækkede fem ribben. Uheld hænder, men det er påfaldende, at det sker i Åløkkeskoven, som er meget hårdt ramt af blade - og det er ikke fremmed for ham at cykle. Cykelstierne er et fantastisk aktiv for kommunen, og hvis vi virkelig vil slå os op på at være cyklisternes by, bliver man nødt til at sørge for ordentligt vedligehold, bedyrer Ole Klæstrup.

Han bakkes op af flere borgere, der i mails til redaktionen ikke kan mindes, at stiernes beskaffenhed nogensinde har været så slem.

Som Christina Bank fra Næsby skriver:

- Jeg bor i Næsby og har cyklet den samme vej ad Jægerhusstien i 20 år. Det er første gang, at jeg oplever, at der ikke er blevet fejet for blade. Det har altid svinget med, hvor ofte der blev fejet i løbet af efteråret, men der blev fejet.

Mange borgere har forsøgt at tippe kommunen, men har aldrig fået svar.

- Jeg slog en kolbøtte med min ladcykel 30. oktober, da cyklen skred ud i bladene ved skovsøen. Det kostede ikke kun ødelagte stænger, kaleche og kassen på cyklen, det kostede også modet til nogensinde at have børn i ladet igen. Vi slap uden store skrammer, men chokket er vi ikke kommet over endnu, fortæller Camilla Gordon Kraft fra Hjallese. Foto: Kristian Isaksen
Et eksempel på, hvor sammenpresset bladene er blevet. Dette lille kvadrat var dækket af den bunke blade, journalisten har skubbet til side. Foto: Kristian Isaksen
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb