Annonce
Livsstil

Boyhoods fantasifulde figurer trækker tråde til barndommen

45-årige Jakob Burgsø var oprindeligt grafiker, men savnede at bruge sine hænder. Det faldt ham helt naturligt, at træet skulle være hans materiale. Han tror selv, det skyldes, at han er vokset op med en far, der gerne brugte tid i sit værksted. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Under navnet Boyhood designer Jakob Burgsø fra Saksild i Østjylland træfigurer, der er inspireret af legetøj fra barndommen. Drømmen er at slå igennem i udlandet, hvor der allerede er stor interesse for Boyhoods nostalgiske og humoristiske figurer.
Annonce

Værktøj og reservedele står side om side i hvide plastickasser på hylderne i det lille, hjemmebyggede værksted, der ligger i et hjørne af en vinterkold og mennesketom hal. Vi er i Saksild lidt uden for Odder.

Under drejemaskinen ligger firkantede egeklodser klar til at blive drejet runde, glatte og bløde. På bordet står et par fødder af træ og venter på en krop. Og inde i hovedet på Jakob Burgsø hober de krøllede idéer sig op for med tiden at blive vækket til live - først på papir, siden i træ.

45-årige Jakob Burgsø står bag Boyhood, og som navnet indikerer henter han sin inspiration i barndommen. Hans mest solgte værk er en klassisk ballonhund, men i stedet for at være fyldt med luft er den drejet af ubehandlet egetræ.

Han laver også papirfly og papirbåde af træ, og hunden Mr. Beagle har ligheder med den elskede ”Radiserne”-figur Nuser. Det er alt sammen ting, han kendte og elskede som dreng.

Annonce

Begyndte hjemme i lejligheden

Jakob Burgsø er oprindeligt grafiker, men han savnede at bruge sine hænder, og det var træet, der tiltrak ham. Han opsøgte det kreative fællesskab Godsbanen i Aarhus, hvor han boede på daværende tidspunkt, og blev hjulpet i gang.

- Jeg har lært det ved at kaste mig ud i det, så jeg er på sin vis autodidakt, for jeg har ikke nogen designuddannelse, fortæller Jakob Burgsø.

I begyndelsen lavede Jakob Burgsø selv alle figurerne, men til sidst kunne han ikke følge med mere. Nu er produktionen flyttet til Vietnam, men prototyperne laver han selv i sit lille østjyske værksted. Her er det en ballonhund, han er ved at samle. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Da Boyhood startede i 2016, producerede han alt selv. Dengang boede han med sin hustru og dengang to børn i en lille lejlighed i Aarhus. Lejligheden var fyldt med træstumper og boremaskiner, og når børnene var lagt i seng om aftenen, stod Jakob Burgsø ude på altanen og pudsede, mens hustruen Pernille Boen Burgsø sad inde i stuen og lakerede de færdige figurer.

Weekenderne blev brugt på designmarkeder i hele landet, og især op til jul var der travlt.

- Jo mere jeg solgte, jo mere skulle jeg producere. Jeg har nogle gange arbejdet til klokken fem om morgenen for derefter at skulle starte på et marked i Vejle klokken otte, så det var nogle afsindigt hårde måneder. Men det har været fedt, siger Jakob Burgsø, der også selv tog rundt på de østjyske savværker og hentede planker.

Som tiden gik, blev interessen så stor, at Jakob Burgsø måtte sige stop: Hvis han skulle fortsætte, var han nødt til at overlade produktionen til andre, og derfor bliver Boyhoods figurer i dag produceret på en fabrik i Vietnam. Det er i øvrigt samme sted, de populære Kay Bojesen-figurer bliver til.

- En af de sidste ordrer, vi fik, da vi stadig selv producerede, var 550 papirfly til Terma, der laver jagerfly og ville bruge dem til sit 50-års jubilæum, fortæller Jakob Burgsø, der fik hjælp af sin far.

Alligevel var opgaven en kæmpe mundfuld. Måske for stor.

- Glæden begyndte at forsvinde, for det var ren og skær produktion. Og så kunne jeg, groft sagt, lige så godt stå på en fiskefabrik. Når man skal stå og skære den samme form en halv dag, er det ikke sjovt mere, og det gik ud over kreativiteten, som hele tiden har været drivkraften i projektet, siger han.

Annonce

Svært at slippe kontrollen

Det er stadig Jakob Burgsø, der får alle idéerne, tegner alle skitserne og laver alle prototyperne, for det er vigtigt for ham stadig at have det fulde ejerskab over figurerne. Han har en sparringspartner, en ”Georg Gearløs”, der kan hjælpe lidt, når træet giver udfordringer, men Jakob Burgsø vil ikke sende det hele hen til ham.

- Jeg vil helst selv have haft fingrene i det, siger Jakob Burgsø, der beskriver sig selv som meget detaljeorienteret.

Derfor kan der gå lang tid, inden han er tilfreds med en prototype, og den bliver lavet om mange gange, inden proportionerne passer.

- Man skal have den rigtige følelse i maven, og på et eller andet tidspunkt er den der, siger han.

Der er mange processer, man skal igennem, inden en figur er færdig, og derfor tager det lang tid. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jakob Burgsø henter et papirfly. Det er en af de figurer, han har brugt længst tid på at udvikle, for det det er vigtigt, at de fire samlinger, der mødes i flyets næse, går op i en højere enhed. Det er ikke sikkert, andre vil tænke over det, men det gør Jakob Burgsø.

Papirflyenes skarpe linjer var svære at få til at stemme for perfektionisten Jakob Burgsø. Foto: Inhouse Studios

Hustruen, der ikke selv er lige så detaljeorienteret, kalder ham ”en flueknepper ud over alle grænser”, der stiller ekstremt høje krav til kvaliteten. Derfor var det også en overvindelse at slippe kontrollen og lade andre tage sig af produktion og distribution.

- Det er en proces, og jeg skal sluge kameler hele tiden. Jeg skal blive ved med at være en del af det, og det er en del af vores storytelling. Vi kommer heller ikke med 10 nyheder om året. Vi holder det til to til fire, men så har vi til gengæld også noget, der holder i mange år og er tro mod konceptet, siger han.

Annonce

Maskulin niche

38-årige Pernille Boen Burgsø har i mange år været med på sidelinjen, mens hun har arbejdet hos Bestseller-koncernen, men i 2020, da corona ramte Danmark, blev hun opsagt i sit faste job og er nu for alvor på vej ind i Boyhood.

Parret havde ellers svoret, at de aldrig skulle arbejde sammen, men efterhånden som firmaet voksede, kunne de se, at de kunne få gavn af Pernille Boen Burgsøs kompetencer.

Pernille Boen Burgsø arbejdede 14 år for Bestseller-koncernen, men blev opsagt på grund af corona-nedskæringer. Nu er hun i stedet på vej ind i Boyhood-virksomheden. - Hun er en haj til alt det, jeg ikke er, siger hendes mand, Jakob Burgsø. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hos Bestseller arbejdede hun blandt andet med konceptudvikling og drift af butikker. Hun står nu for en stor del af det administrative og sociale medier, så Jakob Burgsø kan koncentrere sig om den kreative proces.

- Hun er en haj til alt det, jeg ikke er, siger han.

Boyhood

Jakob Burgsø, 45, er oprindeligt grafiker, men stiftede Boyhood i 2016.

Hustruen Pernille Boen Burgsø, 38, har hele tiden været med på sidelinjen, men er nu for alvor på vej ind i virksomheden. Hun skal stå for en del af det administrative og sociale medier, så Jakob Burgsø udelukkende kan fokusere på at designe. Pernille Boen Burgsø arbejdede for Bestseller frem til 2020.

Boyhood har cirka 70 forhandlere i Danmark. Næste skridt er at komme ud over landets grænser. Interessen er allerede stor fra flere lande.

Parret bor i Saksild ved Odder i Østjylland med deres tre børn.

Boyhood har p.t.omkring 70 forhandlere i Danmark, og drømmen er at bryde igennem uden for landets grænser, hvor interessen allerede er stor. Men de er også klar over, at konkurrencen er hård, for træfigurer har været meget populære de seneste år, og der er mange om buddet.

Parret mener dog, at de har noget, konkurrenterne ikke umiddelbart har.

Ballonhunden er Boyhoods mest solgte figur. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Jakob Burgsø har mange idéer til nye figurer, og han er glad for, at han nu har overladt en stor del af det administrative til andre, for det betyder, at han har mere tid til at prøve sine idéer af. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det trigger hjernen, at vi laver noget, man kender, men i et andet materiale. Det gælder for eksempel papirflyene. Ved at lave dem i træ står de helt stramt og stilistisk. Men det er samtidig vigtigt for os at få det nostalgiske og humoren ind i det, siger Pernille Boen Burgsø.

De har lagt mærke til, at det især er mænd, der bliver tiltrukket af deres produkter. Det er en niche, de gerne vil at forfølge, selv om det stadig er kvinderne, der køber langt det meste nips til hjemmet.

- Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil prikke lidt til manden. Papirfly er måske lidt en mandeting. Dermed ikke sagt, at piger ikke også laver papirfly, men der er mange mænd, der kommer og siger, at det rammer deres barndom lige i øjet, forklarer Jakob Burgsø.

- Vi har en bevidst strategi om, at vi gerne vil målrette os det lidt mere maskuline. Netop for at skille os ud fra mange af vores konkurrenter, supplerer Pernille Boen Burgsø.

Jakob Burgsø er autodidakt, men har fået stor hjælp og sparring i det kreative fællesskab Godsbanen i Aarhus. Foto: Birgitte Carol Heiberg

2020 blev i høj grad brugt på at få en produktion op at køre, der kan tåle at blive skaleret op i stor målestok. 2021 kommer til at gå med at finde flere forhandlere og samarbejdspartnere, der matcher Boyhoods profil og ambitioner. Og så skal der gang i træet i det lille, hjemmebyggede værksted i hallen i Saksild. Nogle af de krøllede idéer skal vækkes til live.

- Jeg har en lang liste af ting, jeg skal i gang med, men jeg har bare ikke haft tid. Det skal jeg bruge de næste to-tre-fire år på at udvikle, siger Jakob Burgsø.

Boyhoods papirbåd - af træ. Foto: Inhouse Studios
Jakob Burgsø bruger europæisk FSC-mærket egetræ. Foto: Birgitte Carol Heiberg
 Jakob Burgsø har store ambitioner for Boyhood. Håbet er at slå igennem i udlandet, og interessen for hans nostalgiske figurer er allerede stor. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce