Annonce
Udland

Botswana gør sex mellem homoseksuelle lovligt

Simon Maina/Ritzau Scanpix
En lov fra 1965, der kriminaliserer homoseksuel sex, er blevet erklæret forfatningsstridig i Botswana.

Det vil fremover være lovligt for homoseksuelle at have sex med hinanden i Botswana i det sydlige Afrika.

Det står klart efter en afgørelse i landets højesteret tirsdag.

Her blev et udsnit af straffeloven fra 1965, der kriminaliserer sex mellem homoseksuelle, erklæret for værende i strid med landets grundlov.

Dommer Michael Elburu har valgt at "underkende bestemmelserne fra en viktoriansk tid" og beordre loven ændret.

Afgørelsen kommer, mindre end måned efter at et andet afrikansk land, Kenya, besluttede ikke at ophæve en lignende lov.

I Botswana var retslokalet fyldt med aktivister, der brød ud i jubel ved domsafsigelsen. Det beretter nyhedsbureauet AFP.

Også hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International vækker tirsdagens beslutning stor glæde.

- Det er en stor og vigtig sejr for LGBTI-aktivister og -organisationer, at Botswana i dag har valgt at afkriminalisere homoseksualitet.

- De fleste lande i Afrika kriminaliserer stadig homoseksualitet, og denne afgørelse vil helt sikkert inspirere aktivister på hele kontinentet til at fortsætte kampen, siger Helle Jacobsen, programleder for køn og LGBTI-rettigheder i Amnesty International Danmark, i en pressemeddelelse.

Botswanas afgørelse blev udskudt tilbage i marts. Det øgede frygten hos aktivister for, at beslutningen ville lade vente på sig på ubestemt tid.

Tirsdag understregede dommer Michael Elburu dog sagens alvor.

- Seksuel orientering er menneskelig. Det er ikke et spørgsmål om mode. Spørgsmålet om privat moral bør ikke påvirke loven, sagde han.

Før tirsdagens dom havde 28 ud af 49 lande syd for Sahara i Afrika love, der kriminaliserer sex mellem homoseksuelle. Det oplyser Neela Ghoshal fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce