Annonce
Udland

Boris Johnson til Tusk: Bagstopperen er antidemokratisk

Christian Hartmann/Reuters

På sidelinjerne af G7-topmødet har den britiske premierminister forsikret EU om, at han ønsker brexit-aftale.

På sidelinjerne af G7-topmødet har den britiske premierminister, Boris Johnson, haft drøftelser med EU's præsident, Donald Tusk, og forsikret ham om, at han ønsker et brexit med en aftale.

Men Johnson siger, at han finder bagstopperen ved Irlands grænse antidemokratisk.

Den britiske regeringsleder sagde, at han er klar til at forhandle med EU, men han gentog også, at briterne forlader EU 31. oktober under alle omstændigheder. Det siger britiske regeringskilder.

En EU-embedsmand siger, at der ikke kom noget afgørende på bordet under de drøftelser, som Johnson havde med Tusk.

Bolden er stadig fuldt og helt på den britiske banehalvdel, siger EU-embedsmanden.

Johnson gjorde det under drøftelserne med Tusk også klart, at han ikke vil gøre forsøg på at forhindre medlemmer af det britiske parlament i at debattere brexit.

Dette løfte er fremsat, fordi der i London har været medierygter om, at den britiske premierminister måske ville forsøge at lukke det britiske parlament ned i fem uger fra 9. september. Det har avisen The Observer skrevet.

Forespørgslen er tilsyneladende en del af overvejelser om at forhindre, at parlamentet kan udskyde brexit endnu en gang, skriver The Observer.

Tusk sagde forud for mødet med Johnson, at han håber, at den britiske premierminister ikke ønsker at gå over i historien som "Mr. No Deal".

Han tilføjede, at EU altid er parat til at lytte til operationelle og realistiske idéer, som kan støttes af alle medlemsstater - deriblandt Irland, hvis og når Storbritannien er parat til at fremlægge dem.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har også sagt til den britiske premierminister, at EU er klar til at tale med briterne lidt endnu om brexit.

Johnson havde forinden besøgt forbundskansler Angela Merkel i Berlin. Hun gav ham 30 dage til at præsentere et alternativ til den såkaldte irske bagstopper.

Johnson har svoret, at Storbritannien ikke vil underlægge sig den irske bagstopper, som er en ordning, der skal garantere, at grænsen mellem Irland og Nordirland kan forblive usynlig.

Den usynlige grænse har bidraget til at dæmpe spændingerne i Nordirland efter årtiers uro og væbnet konflikt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce