Annonce
Kerteminde

Boringer ved Lego-arvings gods sikrer rent drikkevand til Kerteminde

En gigantisk borerig er lige nu ved at foretage den sidste boring af i alt otte nye vandboringer omkring Skovsbo Gods. Driftschef Martin Roar Nielsen yderst til venstre i billedet. Foto: Helle Kryger
To års intens jagt på pesticid-frit drikkevand er endt som en succes. Otte nye vandboringer omkring Skovbo Gods sikrer både renere, blødere og billigere vand til Kerteminde og omegn.
Annonce

Rynkeby: Det kunne ligne et par guldgravere, der denne uge har slået sig ned på marken bag Skovsbo Gods. To gule hjelme, en borerig og en blå container fuld af gråt mudret vand, der plasker gennem et slags sorteringsanlæg. Og faktisk er det også en slags guld, der i disse dage graves frem af undergrunden.

Bag Skovsbo Gods bores lige nu den sidste af i alt otte nye boringer, der skal sikre rent drikkevand til Kerteminde og omegn.

Martin Roar Nielsen, der er driftschef hos Kerteminde Forsyning roder selvtilfreds i nogle små bunker mudder-prøver, der ligger på et tæppe midt i kornmarken. Det var ham, der ved lidt af et tilfælde opdagede den store fredskov Bremerskoven på Google Maps i 2019 og fik en idé. I modsætning til markerne omkring, er her aldrig blevet sprøjtet, og skoven ligger desuden oven på den berømte Kerteminde-mergel, som blev skabt for omkring 60 millioner år siden. Vandet i Kerteminde-mergelen vurderes til at være flere hundrede år gammelt. Altså er det garanteret pesticid-frit.

I dag er der fem boringer ved skoven og tre i Urup-magasinet udenom.

- Vandet er fantastisk rent i alle boringer. De bliver færdige med at bore her i den her uge, og så begynder vi at grave ud til resten af råvandsledningerne i næste uge, fortæller han.

Planen er, at vi kan levere det her rene vand til september. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan vi skal blande vandet fra de otte nye boringer.

Martin Roar Nielsen, driftschef hos Kerteminde Forsyning

Annonce

Kapløb med tiden

Det så ellers sort ud for Kertemindes drikkevand, da der i efteråret 2017 blev konstateret et forhøjet indhold af desphenyl-chloridazon i samtlige af vandværkets otte boringer. Det udløste et påbud om forbedring af vandkvaliteten. I maj 2018 fik Kerteminde Forsyning dispensation for overholdelse af vandkvalitetskravet med tilbagevirkende kraft fra 1. september 2017 og frem til september 2020.

Vandledningerne graves altså ned i et kapløb med tiden. Snart rammer sommerferieperioden, og til september skal det nye vand løbe i hanerne.

- Planen er, at vi kan levere det her rene vand til september. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan vi skal blande vandet fra de otte nye boringer. Vandets hårdhed fordeler sig fra tre og 11 i Bremerskoven til 16 i Urup-magasinet. Vi vil gerne lande på cirka 12. Det er en halvering i forhold til de 24, der er i Kerteminde-magasinet i dag, fortæller Martin Roar Nielsen.

Alt det nye vand bliver blandet på vandværket i Revninge. Lige nu udpumpes cirka 1700 kubikmeter drikkevand i døgnet til Kerteminde Forsynings forbrugere. Med det "nye vand" kommer også Munkebos forbrugere til, og så behøver forsyningen ikke længere købe vand fra Odense. Herefter udpumpes cirka 2200 kubikmeter i døgnet.

Annonce

I dialog med Lego-arving

Nu resterer blot én større udfordring:

Siden den store jagt på drikkevand gik ind med en container, der blev bygget om til et mini-vandværk på marken bag Skovsbo, har det store gods skiftet ejer. 1. juli 2020 overtager Lego-arving Thomas Kirk Kristiansen godset efter Jens Belling for at flytte ind med sin familie.

Han fortalte for nylig i disse spalter, at alle planer om at opføre en solcellepark på Skovsbos jorder er skrinlagt. Planer som ellers kunne beskytte drikkevandet nedenunder mod pesticider.

Kerteminde Forsyning er i god dialog med den nye godsejer, fortæller Martin Roar Nielsen:

- Nu skal vi finde ud af, hvordan vi beskytter drikkevandet i fremtiden. Vi har holdt et møde med Thomas Kirk, og vi er i god dialog, fortæller Martin Roar Nielsen, der i øvrigt ikke ønsker at komme med flere detaljer.

Det ligner nærmest guldgravere, der er i gang i marken, sådan som vand og mudder sprøjter over containerne. Foto: Helle Kryger
Foto: Helle Kryger
Grafik: Mikkel Damsgård
Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce