Annonce
Indland

Borgmestre: Presset økonomi går ud over borgerne

Borgmester i Odsherred Thomas Adelskov (S) mener, at der skal ske en reform af det kommunale fordelingssystem. (Arkivfoto)

Mere fair fordeling af penge er nødvendig, hvis service skal være den samme i hele Danmark, mener borgmestre.

En høj andel af ældre, mange folk på overførselsindkomster og dyre anbringelser af børn gør det svært at få enderne til at hænge sammen uden besparelser år efter år.

Sådan lyder det fra Steffen Jensen (S), der er borgmester i Halsnæs kommune i den nordlige del af Sjælland. Kommunen har lidt over 30.000 indbyggere.

Halsnæs er på listen over de 20 kommuner i Danmark, der har færrest penge i kassen.

- Vi har været gennem et år, hvor vi har åbnet budgettet tre gange og skal spare omkring 100 millioner kroner, så nu begynder det at se bedre ud.

- Men vi kan ikke levere samme service længere. Lige nu betyder det blandt andet, at vi ikke har samme antal pædagoger i vores daginstitutioner, som vi ser andre steder, siger Steffen Jensen.

I Odsherred, der også er blandt de kommuner med færrest penge i kommunekassen, lyder samme toner. Kommunen ligger i Nordvestsjælland og har omkring 33.000 indbyggere.

- Vi har en rigtig stor ældrebefolkning i Odsherred, og det betyder højere udgifter til ældre og sundhed, siger borgmester Thomas Adelskov (S).

- Derudover oplever vi, at borgere fra hovedstadsområdet, der er på kontanthjælp eller førtidspension, flytter hertil, fordi her er billigere at bo, og det presser vores økonomi.

- Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan spare i det kommende år. Det kommer vi ikke uden om, siger han.

Både Thomas Adelskov og Steffen Jensen mener, at deres kommuner får for få penge i den kommunale udligningsordning til at kunne levere samme service som borgere i kommuner med god økonomi.

Sidste år opgav regeringen at gennemføre en reform af udligningsordningen, der fordeler penge mellem kommunerne.

Der er utilfredshed med ordningen blandt mange kommuner, som enten mener, at de får for lidt eller afgiver for mange penge.

- Vi er underfinansieret, i forhold til de omkostninger vi har.

- Hvis vi skal have en bedre økonomi og kunne levere det serviceniveau, som borgerne forventer, og der også forventes politisk, så kræver det en bedre fordeling, siger Thomas Adelskov.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce