Annonce
Fyn

Borgmestre giver opsang til Christiansborg: Stop nu den børnehave

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), er en af dem, der slår frustreret ud med armene over udligningsforløbet på Christiansborg. Foto: Michael Bager
Fynske borgmestre er godt og grundigt trætte af, at forhandlinger om udligningsreform trækker i langdrag. Det er en børnehave, lyder anklage.
Annonce

Det her har betydning for alle borgere i Danmark, fordi det handler om, hvilken velfærd vi kan levere. Så kom nu til forhandlingsbordet i stedet for at opføre jer som en børnehave.

Så kontant lyder beskeden fra borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen (S), til partierne på Christiansborg, der for øjeblikket kriges om en udligningsreform, der skal flytte flere penge fra rige til fattigere kommuner.

Senest er det kommet frem, at Socialdemokratiet midt i forhandlingsforløbet har støbt kuglerne til en spinkamp mod Venstre, der heller ikke har haft travlt med at få lukket en aftale, og generelt er Kasper Ejsing Olesen træt af, at kræfterne på Christiansborg ikke bruges til at skabe resultater.

- Så stop nu det Christiansborg fnidder fnadder. Det skaber politikerlede og rammer også vi lokalpolitikere, der skal have en hverdag til at fungere, siger Kerteminde-borgmesteren.

Stop nu det Christiansborg fnidder fnadder. Det skaber politikerlede

Kasper Ejsing Olesen (S), borgmester i Kerteminde Kommune

Annonce

Mangel på respekt

Også borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen (SF), efterlyser handling. Hans kommune står i regeringens udspil til en gevinst på cirka 28 millioner kroner.

- Så det har meget stor betydning og er noget, vores borgere er meget optaget af. Vi er allerede begyndt at se på budgettet for 2021 og de kommende år, fordi en budgetlægning kræver et langstrakt forløb. Derfor er det også presserende at få en aftale på plads på Christiansborg, så vi kender konsekvenserne af udligningsreformen, der rækker mange år frem, siger Tonni Hansen.

Han peger på, at han meget nødigt vil spilde sine embedsfolks tid.

- Det er tåbeligt at bruge tid på unødige besparelsesforslag og skabe usikkerhed i vores organisation, så jeg sætter virkelig min lid til, at partierne på Christiansborg holder op med internt fnidder og nu sætter sig sammen og får lavet en aftale. Det handler også om respekt for vores arbejde lokalt, siger Tonni Hansen.

Han peger på, at lokalpolitik i langt højere grad er præget af en fælles vilje partierne imellem til at opnå resultater.

- Ellers tror jeg ikke, at jeg gad være med. Men måske skyldes den mere konsensussøgende arbejdsform, at vi ved, at vi kun er på valg hvert fjerde år, siger Tonni Hansen.

Annonce

Borgerne er ofre

Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S), er mere varsom med at kritisere regeringen.

- Jeg er sikker på, at Socialdemokratiet og Venstre får gang i forhandlingerne, og jeg kan kun opfordre til at holde fast i substansen i stedet for processen. Det her er helt afgørende for, hvilken velfærd vi kan tilbyde de næste mange år, så der er tale om en bunden opgave, der skal løses, siger Johannes Lundsfryd.

En af dem, der har været mest fremme i skoene og meget længe har sukket efter en udligningsreform, er borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V). Han har frustreret fulgt de seneste dages slagsmål på Christiansborg med en lækket mail, der viser, at Socialdemokratiet har planlagt en spinkrig mod Venstre baseret på ting fra forhandlingslokalet.

- Det er ikke kønt det, der foregår nu, siger han.

Han opfordrer både sit eget parti og Socialdemokratiet til at få skred i forhandlingerne.

- Kom nu i gang. Vores plejehjemsbeboere, børn og hullede veje har i mange år lidt under den manglende udligning. Det er borgerne, der er ofre og på egen krop oplever konsekvenserne af et skævt Danmark, siger den vestfynske borgmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce