Annonce
Indland

Borgmestre: Det kommer til at gøre ondt

Danskerne må indstille sig på langt ringere service i børnehaven, på skolen og plejehjemmet, forudser borgmestre, efter regeringen har offentliggjort spareplan.

Færre lærere, mindre åbningstid i børnehaven eller mindre tid til de gamle. Det er kerneområder som skoler, børn og ældre, der nu vil få sparekniven i kommunerne, advarer flere borgmestre, efter at regeringen tirsdag gav sit bud på den sparekur, som Danmark de kommende år skal igennem.

Regeringen mener, kommunerne skal spare fire milliarder kroner frem til 2013, hvilket forventes at betyde, at cirka 8000 kommunalt ansatte vil miste deres job.

- Der bliver ikke tale om at skære ind til benet. Det bliver ren amputation af væsentlige dele af det danske velfærdssamfund, siger Jens Chr. Gjesing (S), borgmester i Haderslev Kommune.

Hans kollega i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard (V), er enig: Besparelserne kommer til at ramme bredt. Vejle Kommune har netop besluttet af spare 60 administrative stillinger væk.

- Det kommer til at mærkes. Det er jo ikke sådan, at vi har folk gående rundt og lave ingenting. Jeg anerkender, at vi er i en alvorlig økonomisk krise, og vi derfor må spænde livremmen ind, men jeg kan godt blive bekymret for, hvad det er for en offentlig service, vi efterhånden kan tilbyde i vort land. Der er vel en nedre grænse, siger Arne Sigtenbjerggaard.

KL's formand, Jan Trøjborg (S), understreger, at kommunerne er klar til at tage et medansvar for at genoprette dansk økonomi.

- Men vi tager for givet, at regeringen står ved sit ansvar for de besparelser, som i de kommende år vil ramme kommunerne og kan blive mærkbare for borgerne, siger Jan Trøjborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce